Næppe nogen anden fugl end storken, har været er så hyppigt brugt i myter og overtro.  Nedenunder har vi gengivet nogle af de mere kendte myter - samt nogen mindre kendte.

 
Storken som frugtbarhedssymbol
Allermest kendt er myten om storken som leverandør af nyfødte.
Sagnet stammer fra gammelnordisk tradition med rødder i "Vølvens Spådom" fra den sene vikingetid: Manden kom af ask og kvinden af elletræ, men det var tordenguden Høner, der bragte menneskene sjælen. Sjælens bærer var en stork. Senere, i 1400 tallet, har man beretninger fra Frankrig om, at storken kom, som en anden julemand, og lod babyen glide ned gennem skorstenen.
 
   
Storken som barnepige! Og storken, som åbenbart har udruget en lille baby - det
kan man da kalde en sensation!

 
Sagnet lever stadigvæk, dog ved de fleste sikkert, at det er ikke er storken alene der har ansvaret for at den nyfødte kommer til verden. Men helt op til starten af 1900 tallet levede myten i bedste velgående. I 1907 var der debat i Københavns Kommune, der som den første i landet, påbød sine lærere at give eleverne den rigtige biologiske version af hvordan man fik børn. Dette faldt mange for brystet. Det var dengang. Idag ville det sikkert falde mange for brystet, hvis man stadig tog udgangspunkt i storkemyten i undervisningen af vores børn.
I visse egne af Danmark, er det skik at sætte en storkefigur med baby i indkørslen, når der har været familieforøgelse. Og i mange lande bruges det, at sætte en sukkerknald i vinduet til storken, hvis man ønsker sig børn.
 
Storken henter børn i mosen og
firer dem ned gennem skorstenen
 

Selv i lande, som aldrig har haft ynglende storke, trives myten i bedste velgående. I USA er der tradition for at afholde et såkaldt "Baby Shower", som er en slags fest før babyen kommer til verden. Der kan venner og famile kommme med gaver. Her er storken er en fast ingrediens, og faktisk er blevet symbol for eventen. Hvordan man vil forklare, at storken skulle leverandør af babyer, når den slet ikke forekommer i denne verdensdel, er en helt anden sag!
   
  
Det amerikanske symbol på "Baby Shower" er storken.
Begge billeder er fra USA, hvor der aldrig har ynglet
storke, endsige været nogen på besøg.
 

Storken i folketro

Storken har været symbol på mange varsler gennem tiden, både gode og dårlige. Nedenfor er gengivet nogle af de mest interessante, som stammer fra forskellige egne af Danmark:
 
Bygger storken rede på kirketårnet er der krig i vente 

Så længe storken bygger på taget af et hus, slår tordenen ikke ned.

 Dræber et menneske en stork, så vil den arm, hvormed man har gjort det, snart visne.

Sætter en stork sig på hjørnet af et hus, hvor der ikke i forvejen er en rede, så vil ungerne
dér til næste år bygge rede.

Hvis den første stork, man ser, flyver, bliver man tung til bens i sommertiden, men ser man
den stående, bliver man let tilbens.

Hører man for første gang på året storken knebre, idet man ser den, vil hun - hvis det er en kvinde - i det følgende år komme til at slå mange potter i stykker.

 "Stikker" man efter en stork og rammer den tredje gang, da skal man selv snart dø.

Det siges, når storken hvert andet år kaster et æg og hvert andet år en unge af reden,
at den giver sin husleje.

Når man første gang ser storken, lægger man mærke til, hvordan den ser ud. Er den hvid og ren, bliver det en tør sommer, er den snavset og sort, giver det en våd sommer.

Når storken er kommet, skal folkene i en gård have formiddagsmellemmad; thi, siger man i Vendsyssel og flere steder: "Storken kommer med formiddagsmellemmaden".

Når storken står, ploven går, og viben løber første gang man ser dem om foråret, bliver man letfodet om sommeren, men i modsat fald tung, søvnig og dvask.

Ser man storken stående, bliver man hvor man er, ser man den flyvende, er det tegn på, at man skal flytte.

Storken må ikke røres. "En gang skød en mand en stork, som sad på Lille Fuglede kirketårn - han brak sit ben kort tid efter.

 Storken må man ikke slå ihjel, for så vil tordenen slå ned i huset.

Storken skal engang have været en gejstlig person, derfor må man vogte sig vel for at dræbe den.


 

© Copyright 2024 | Storkene.dk 
Powered by: Webex ApS