Lagt på Storkene.dk den 13. maj 2019



Gode danske navne til nyt storkepar

I Danmark har det i mange år været kotyme, at storke får navne. Nogle syntes, at det er noget pjat og at man bare forsøger at menneskeliggøre storkene. Faktum er dog, at borgerlige navne til storke, er med til at bringe storkene i øjenhøjde med os mennesker. I Smedager har vi storkeparret Tommy og Annika og i Gundsølille er det Ida og Emil.

I Bækmarksbro, vil det nye værtspar for storkeparret, Per og Louise Fjeldgren, dog have navne, der ikke relaterer sig til svenske Astrid Lindgren, men til gode gamle Erik Balling.

» Vi syntes, at det er på tide med navne der er helt klassisk danske og hænger sammen med den danske filmskat. Og hvad er mere ligefor end karaktererne fra Olsen Banden. Og det eneste ægtepar, der er med i Olsen Banden, er som bekendt Yvonne og Kjeld. Og de navne syntes vi passer perfekt til vores skønne nye beboere i storkeboligen i vores baghave«, udtaler Per Fjeldgren til Storkene.dk. 


Man kan håbe, at Kjeld anno 2019, ikke får ligeså hårdhændet behandling af Yvonne 
(Foto: Hans Skov og Den Danske Filmskat)


Hos Storkene.dk satser vi dog på, at storkeparret holder sig på dydens smalle sti og ikke kaster sig ud i tyverier. Dog mener Per Fjeldgren, at de meget gerne må hugge nogle af de mange frøer, der er på engene omkring storkereden. Det bugner til tider med padder i de fire vandhuller, som familien har udgravet for et par år siden.

»Vi kunne ved selvsyn konstatere, at der allerede er et rimelig godt fødegrundlag i området. Ikke mindst Flynder Ådal, som ligger lige udenfor storkeparrets dør, rummer en del af det der skal til for, at storke kan trives. Der er både delvist afgræssede enge og eksisterende vandhuller med en god vandkvalitet. Så fundamentet for et storkepar er nogenlunde på plads «, siger Jess Frederiksen, der er formand for Storkene.dk.

Sammen med paddespecialister, vil han dog i løbet af sommeren komme med ideer til optimering af eksisterende vandhuller og til udgravning af yderligere vandhuller, så man kan forøge fødegrundlaget for storkeparret og deres afkom.


Udsigten fra storkereden er perfekt (Foto: Hans Skov)

 

Informationstavle skal hjælpe med forståelsen


De første opgaver handler dog ikke om biotopen. Derimod er der en helt presserende opgave, der står lige for døren.

»Vi oplever allerede nu, at der kommer et væld af mennesker forbi for at se storkeparret, som er begyndt at skabe lidt kaos på vores lille vej. De fleste respekterer, at storkene skal have ro - og respekterer, at man ikke bare går ind på en privat grund. Men der nogle, der ikke kan finde ud af det«, siger Louise Fjeldgren. 

Derfor vil Storkene.dk sørge for, at der opsættes en informationstavle ved storkeparret, hvor der udover information om storkeparret og storken generelt, også vil indeholde retningslinjer for hvordan man gebærder sig på stedet.

» Det er naturligvis ikke okay, at folk bare går ind i en privat have. Det skal vi naturligvis have stoppet. Man ser storkeparret udmærket fra en afstand af blot 100 meter fra storkereden. Det er her der informationstavlen opsættes i den nærmeste fremtid«, udtaler Mogens Lange Petersen fra Storkene.dk


Plakat med information om storke og en venlig henstillling opstilles snart.
(Foto: Storkene.dk)


Udovover opsætning af informationstavlen, skal der i efteråret opsættes en nye storkerede på en helt ny mast. Den gamle pæl er 20 år gammel og er vind skæv og risikerer at vælte i en storm. Derfor vil Storkene.dk sørge for, at storkeparret får en ny og mere sikker bolig, at vende tilbage til i foråret 2020.

» Der kommer snart en gittermast af galvaniseret stål, som vil blive opsat når storkeparret er trukket sydpå. På toppen af masten, vil der blive påsvejst et storkeredestativ, der også er af stål og i galvaniseret udførsel. Dermed vil der næste år, ikke længere være risiko for, at storkeboligen vælter ned «, slutter Mogens Lange Petersen.

Storkeparret i Bækmarksbro kan forvente storkeunger omkring den 8-10. juni. I Smedager i Sønderjylland er der nu 3 unger og i Gundsølille ved Roskilde er der formentlig op til 6 unger i reden.

Se klip fra TV-Midtvest besøg hos storkeparret her!
 

© Copyright 2024 | Storkene.dk 
Powered by: Webex ApS