Lagt på Storkene.dk den 20. januar 2020

 
 Af Lotte Lykke Stendahl
 

Forventningens glæde er startet

Selvom man skulle tro det var forår, så er det trods alt vinter lidt endnu. Mange forårsblomster står allerede i flor og viben og stæren er kommet til Danmark. De første storke er dukket op syd for grænsen og nogle tyske storke, har endda droppet trækket. 

Men først i starten af marts indledes en ny storkesæson officielt. Allerede i februar måned, vil den første stork dog sandsynligvis dukke op i Danmark og dermed tages der hul på endnu et forår.

Men det de fleste storkefans glæder sig til er, at der tændes for storkekameraet i Smedager – samt naturligvis for det nye kamera i Flynder ved Bækmarksbro. Sammen med storkeparrenes ankomst, er denne begivenhed et af de store højdepunkter i foråret.
 
Det er dog ikke kun seere i Danmark der glæder sig til der igen kan ses ”storke-tv”.  Rent faktisk følger seere med fra så fjerne lande som New Zealand, Australien, Mexico og USA. Danske storke er et hit over hele kloden.




Et syn mange længes efter - tiden nærmer sig heldigvis.

 
Og netop i USA sidder Cathy Kristiansen lige nu i Silver Spring i delstaten Maryland og glæder sig til, at der igen kommer storke frem på skærmen. Cathy har en dansk far og en skotsk mor og er delvist opvokset i Trørød i Nordsjælland. Hun besøger stadig Danmark ofte, men som en erstatning for et egentligt besøg i Danmark, følger Cathy nu med i livet i storkereden i Smedager i Sønderjylland.
 
”Det hele startede for knapt et år siden, hvor jeg ville lave lidt research omkring København og storkespringvandets historie op til dets jubilæum i juli 2019. Her foretog jeg en Google søgning på ”storkens historie i Danmark” og blev i den forbindelse opmærksom på Storkene.dk. Det var lige før der igen blev transmitteret live fra storkereden i Smedager. Herefter var min nysgerrighed så absolut vakt” udtaler Cathy til Storkene.dk.




Cathy følger sine elskede storke på skærmen i hjemmet i Silver Spring.


”Sidste år fulgte jeg med næsten hver dag og ofte mange gange om dagen. Det var helt nyt for mig at kunne observere fugles liv så tæt på og det var langt mere interessant, end jeg nogensinde havde drømt om. Da jeg er journalist af profession, er jeg vant til at beskrive det jeg oplever med ord og har derfor sidste år ført en dagbog i både ord og billeder. Der sker så meget hver dag, lyset skifter, træerne og blomsterne ændrer sig og man kan høre fuglene synge omkring reden, så der er nok at følge med i.  Fordi jeg bor i USA, er tiderne hvor Annika lægger æg helt perfekt. Det sker som regel midt om natten (dansk tid) og hvor jeg bor, sker det derfor på et langt mere belejligt tidspunkt”.

 
Storkedagbog fylder 150 sider

I det hele taget er storkenes liv noget der optager Cathy meget. Ikke mindst er det spændende at følge med i de små dramaer, der nogle gange udspiller sig i reden, såsom når andre storke angriber reden eller når brandfolkene skal op i reden for at fjerne potentielt farligt materiale.
 
”Da jeg den 15. juni fik nys om, at et stort stykke plastik skulle fjernes fra storkereden, satte jeg mit vækkeur til at ringe før klokken fire om morgen (Det skulle fjernes af brandfolkene kl. 10.00 dansk tid). På den måde kunne følge med i brandvæsenets aktion. Det var godt nok tidligt at komme op - men selvom det var min fødselsdag, vill jeg ikke gå glip af det og optog aktionen”. 
 
Dagbogen, som Cathy har ført i 2019, er oppe på hele 150 sider. Hvad der skal ske med den, ved hun dog ikke helt endnu.
”Om ikke andet kan jeg hygge mig med den i fremtiden og se tilbage på hvad der skete i Smedagers storkerede i 2019”



 Den omfattende dagbog i tekst og billeder.



Familien driller kærligt med storkene

Familien nyder dog ikke helt samme passion for storke som Cathy, der fortæller, at baggrundskærmen på hendes computer er et smukt morgenfoto af hunstorken Annika, der våger over fire æg i solopgangen. Familien syntes det er ret sjovt og driller hende kærligt med, at hun gider bruge så meget tid på at se storkene i aktion på skærmen. Selv foretrækker de at se mennesker i aktion i forskellige sportsgrene.
 
”Min mand forbarmede sig dog til min fødselsdag. I bedste mening havde han købt en gave, som han var sikker på, at jeg ville sætte stor pris på. Gaven bestod i et sæt meget elegante porcelænskopper med storkemotiv. Storkene på kopperne var dog slet ikke storke, men derimod Japanske traner. Men det nænnede jeg ikke sige til ham – meningen var jo god nok, så jeg lod ham forblive i god tro”



De såkaldte "storkekrus", der dog i virkeligheden er traner.



Elsker at skrive om storkene

Cathy driver en Facebookside der beskæftiger sig med dansk kultur og danske traditioner med et historisk tilsnit. På den måde kommer hun i kontakt med en del af de 1.3 millioner amerikanere der har dansk afstamning, samt en større skare i både England og Australien. Også en del indfødte danskere følger hendes Facebookside.
 
Hun har en regel om, at der hele tiden skal varieres i de emner hun skriver om på Facebooksiden. Den regel brød hun dog selv i 2019.
 
”Jeg skrev hele tre gange om storkene i Smedager. Ikke mindst et skønt billede af storkeparret, der kiggede nøje på deres første æg, var så dejligt, at jeg bare måtte have det ud flere gange. Derudover har jeg givet følgerne indsigt i, hvordan de kan lære mere om storke i Danmark på TV-Syd og Storkene.dk”

 
Håber på besøg i Smedager

I USA er Danmark kendt for at være et foregangsland indenfor miljø og klima og kampen for et sundt økosystem. At det ikke altid har været tilfældet, vidner storkens tilbagegang om, men Cathy er af den overbevisning, at det nu atter går den rigtige vej i Danmark. Ikke mindst syntes hun, at der gøres en stor indsats for at hjælpe storken tilbage. En indsats, som Cathy støtter op om via sit medlemskab af Storkene.dk.
 
”Storkene.dk gør en stor indsats på mange fronter i et imponerende tempo. Webcams (som drives i samarbejde med TV-Syd og TV-Midtvest), sørger for, at offentligheden får fornyet interesse for storken. Hele informationsarbejdet med at skabe forståelse for, hvad der skal til, for at få storken tilbage som en regulær ynglefugl i et naturligt miljø der gavner hele økosystemet og ikke kun storken, ser jeg som værende meget vigtigt”
 
Cathy håber stærkt på, at hun får mulighed for at besøge storkeparret i Smedager i 2020.
 
”Jeg håber ikke storkene er draget afsted, når jeg i august aflægger Sommersted et besøg. Det er her min oldemor stammer fra – altså kun cirka 50 km fra storkereden i Smedager”.
 
Kommer Cathy Kristiansen forbi storkereden, lover Benny Appel, at der står både en kop kaffe og et stykke godt dansk wienerbrød klar til hende. Sådan må det naturligvis være, når man kommer til Smedager hele vejen fra Maryland for at aflægge det elskede sønderjyske storkepar et besøg.

Se Cathy Kristiansens Facebookside "Danish Ancestors" her
 

© Copyright 2024 | Storkene.dk 
Powered by: Webex ApS