Lagt på Storkene.dk den  1. marts 2020

 

Storken er kommet til Norddjurs

I den forgangne uge kom de første storke til Danmark. Den første stork blev set på Sjælland den 24. februar, mens der tilsyneladende samtidig trak to storke ind over Als i retning stik nord.

Og mens storken der gæstede Sjælland hurtigt trak videre mod Skåne, har den ene af de to storke der blev set på Als, nu slået sig ned på i området omkring Herregården Gl. Estrup. Meget passende udgør herregården rammerne for Det Grønne Museum.
Storken ved Gl. Estrup stammer fra Skåne og er udruget i 2012. Den bærer en ring med inskriptionen SVS1479. Storken har formentlig indstillet kompasset en smule forkert og er derfor endt i Jylland, på vej tilbage fra vinterkvarteret i Sydvesteuropa.  Da storke er kønsmodne fra deres 3. leveår, er denne stork klar til at yngle.


Storken ved Gl. Estrup - fouragerende på en sumpet eng. 
(Foto: Mogens Stoustrup)

 

Bliver næppe for at yngle

Om storken så bliver, er en helt anden sag. Sandsynligheden er ikke stor, siger Jess Frederiksen fra Storkene.dk.

- Om kort tid vil den sikkert føle trang til at komme videre og hjem til Skåne. I Skåne ynglede der i 2019 74  vilde storkepar og den har derfor også større mulighed for at finde en mage der, hvor den måske allerede har en rede -

Men skulle storken finde på at blive, vil Det Grønne Museum gerne fremskynde et projekt, der har været længe undervejs. Der drejer sig om planerne om at opstille en storkerede ved herregården. Her er den meget velkommen til at slå sig ned som fast beboer - og gerne med en mage.



Munkholm Zoo, hvor en stork byggede rede i 2014.
(Foto: Anita Graversen)

Norddjurs Kommune opstillede i 2013 en række storkereder, der efter 7 år nu trænger til en kærlig hånd, da de formentlig står uden redefyld. Derfor opfordrer Storkene.dk til, at kommunen tager initiativ til, at storkerederne vedligeholdes. 

- Det er som om, at Djursland er blevet et hotspot for storke, der hvert år nu ses i denne pragtfulde del af Jylland. I 2014 byggede en stork rede i Munkholm Zoo, men da ingen mage kom, forsvandt den i løbet af sommeren og kom ikke igen året efter. I 2017 havde "Bonderøven" besøg af to storke i sin rede på Kastanjegården på Djursland, men de blev kun kortvarigt - siger Jess Frederiksen.
Med alle disse forløbere, samt den voldsomme fremgang for storken i Vesteuropa, er det slet ikke usandsynligt, at Djursland om et par år igen huser storkepar.

Udover storken på Djursland, er der i denne weekend observeret storke i Sønderjylland.

Danmark havde i 2019 i alt tre ynglende par storke.

Læs mere:

Fremgang for storken i Vesteuropa


 

© Copyright 2024 | Storkene.dk 
Powered by: Webex ApS