Lagt på Storkene.dk den 5. april 2020 

Hvert æg har enorm værdi

 
Nu er det virkelig  forår, hvilket storkeparrene i Smedager i Sønderjylland og i Gundsølille på Østsjælland gerne sætter en fed streg under. De er nemlig gået i gang med at lægge kimen til nye danske storkeunger.  
 
”Storkeparret Annika og Tommy i Smedager, der er overvåget af et kamera, ankom til storkereden for to uger siden  med ganske få timers mellemrum. Siden ankomsten er tiden gået med at få reden piftet ekstra op og derudover har storkene parret sig stort set nat og dag igennem hele ugen”, siger Mogens Lange Petersen fra Storkene.dk, der søndag morgen kunne glæde sig over at se det første rigtige æg i storkereden.

For der blev faktisk lagt et æg tirsdag morgen, som desværre blev kasseret af hanstorken Tommy.  Æg nummer to har været ventet i flere dage, men nu det endelig kommet og Mogens Lange Petersen kan ånde lettet op. Dette æg ser fint ud og storkeparret har ikke smidt det ud.
 
”Det er jo altid noget jeg ser frem til med stor forventning.  Hvert et æg tæller, når man som vi i Danmark har så få storkepar.  Og hvert eneste æg har virkelig stor værdi, da det potentielt set om nogle år kan udvikle sig til at blive en dansk ynglestork”
 
Lige nu ligger der så et æg i storkereden i Smedager, men går alt vel, ligger der om cirka 10 dage 4-6 æg.

 

Det første rigtige æg er klar i reden i Smedager
(Foto: TV-Syd og Storkene.dk(


 
Storkehannen Emil har gjort sit arbejde

 
Hos storkeparret Ida og Emil i Gundsølille er man lidt længere fremme og der ligger formentlig allerede nu flere æg.  Det mener storkeparrets vært, Jens Andersen, i alle tilfælde.
 
”Der er nu hele tiden en stork på reden og det er tegn på, at der nu ligger flere æg og at rugningen er indledt”. Og Jens Andersen er ret sikker på, at æggene er befrugtede.
 
”Hanstorken Emil har i hvert tilfælde gjort sit til, at hunstorken Ida har lagt befrugtede æg. De har været i gang med parringer i flere uger – så hvis ikke æggene er befrugtede, er det ikke Emils skyld” siger Jens Andersen med et smil på læben.


Gundsølille - også her ruges der (Foto: Alf Blume)

 

Tusinder af storke på vej
 

I Flynder i Vestjylland venter man stadig på storken, der dog forventes at komme inden længe. Storkereden er klar til storkeparret Yvonne og Kjeld, der ynglede for første gang i reden i 2019 og ligesom i Smedager, er der også installeret et kamera ved reden.
 
”Titusindvis af storke har været strandet før Istanbul i Tyrkiet i en hel uge. Det skyldes, at vejret har været mildest talt elendigt. Regn og lavtryk i dagevis, har forhindret enorme flokke i at komme over Marmarahavet. Storke flyver helst ikke lange strækninger over havet, uden at vejret er med dem. De er helt afhængige af højtryk og tørt vejr til sådan en tur”, siger Mogens Lange Petersen, der dog nu regner med, at hovedtrækket af storke er fremme ved ynglepladserne i Europa om 1-2 uger.  Han har en bøn til vejrguderne.
 
”Det alle storkefans blot nu kan bede til, er en god og varm strømning fra sydøst fra påske og fremefter. Det vil ”puste” storke op over landet og give grobund for flere par”, slutter Mogens Lange Petersen.

Ifølge DMI ser det ud til, at bønnerne bliver hørt. Der er varme og højtryk på vej.
 
Et storkepar skal som tommelfingerregel have dannet par før 10. maj, hvis de skal have succes med yngel. Så der er endnu rigtig god tid.
 
I 2019 ynglede der storkepar i Flynder i Vestjylland samt i Smedager og Gundsølille.
 



 

© Copyright 2024 | Storkene.dk 
Powered by: Webex ApS