Lagt på Storkene.dk den  26. april 2020



Nyt dansk storkepar på vej

 
I 2019 fik Danmark et nyt storkepar i Bækmarksbro ved Lemvig i Vestjylland.  Dette storkepar er netop blevet genforenet i den forgangne uge.
 
Nu lader det så til, at et nyt dansk storkepar er på vej. Dette par har dog valgt at slå sig ned på Djursland, nærmere betegnet i den lille landsby Enslev vest for Grenå.  Der har siden starten af marts måned været storke på Djursland, men nu lader til, at to af storkene har slået pjalterne sammen og er flyttet ind på en storkerede.
 
”I 2013 opstillede Norddjurs Kommune en række storkereder rundt omkring i kommunen, på strategisk udvalgte steder. Steder, hvor man mener der er muligheder for storken for at finde føde nok. Det er en af disse reder, der nu ser ud til at blive hjem for det fjerde danske storkepar i 2020”, siger formand for Storkene.dk, Jess Frederiksen. Han er ikke overrasket over, at der nu kommer et storkepar der.
 
”Igennem de sidste mange år, har Djursland været et samlingspunkt for storke og det var derfor næsten kun et spørgsmål om tid, før to kønsmodne storke ville mødes og bygge rede her. Så jeg er ikke overrasket over, at vi nu ser et nyt storkepar her. I 2014 byggede en skånsk stork rede i Munkholm Zoo i Balle, dog uden at få sig en mage”.
 

Storkeparret ses her hvile på reden lørdag (Foto: Hans Skov)

 


Giv storkeparret ro

 
Storkeparret, der helt sikkert er ungt og førstegangsynglende, skal nu bruge lidt tid på at fikse den noget forfaldne storkerede op. Men de er i gang med at flyve halm og græs op i reden, alt imens de parrer sig dagen lang.
 
”Går alt som det skal, vil parret lægge æg i starten af maj måned. Og sker det, vil jeg næsten gerne kalde det en sensation. Storkeparret yngler nemlig i et område af Jylland, hvor der ikke har været et  ungeløst storkepar siden 1968. Og sidste kuld storkeunger skal vi helt tilbage til 1965 for at finde. De kom til verden på en stråtækt går i Bendstrup"
 
Storkeparrets oprindelse er ukendt, da de ikke er ringmærkede. De kan enten stamme fra Østeuropa eller fra Holland, hvor man ikke har kapacitet til at ringmærke alle storkeunger.
 
For at storkeparret får ro til at etablere sig, opfordres der til, at man ikke stimler sammen ved storkereden.
 
”I den første tid er det vigtigt at holde lidt afstand til reden og ikke jagte rundt efter storkene. Giv dem ro, så skal de nok blive på reden.. Parret kan observeres fra det nærliggende forsamlingshus parkeringsplads”, siger Jess Frederiksen.
 




En af de mange og hyppige parringer ( Foto: Peter Staunsbjerg)


Den næste uge vil vise om storkeparret bliver. Skal de lykkes med yngel, skal de have etableret sig inden den 10. maj.
 
Lykkes det, bliver storkeparret det fjerde af slagsen i Danmark. Udover parret i Enslev, er der i år ynglende storkepar i Bækmarksbro ved Lemvig, i Smedager ved Tinglev og i Gundsølille ved Roskilde.
 
Storkeparrene i Smedager og i Bækmarksbro kan følges på kamera.

Storkekamera i Smedager
 
Storkekamera i Bækmarksbro
 
 

© Copyright 2024 | Storkene.dk 
Powered by: Webex ApS