Lagt på Storkene.dk den  1. maj 2020



Toftlund har fået storken tilbage
 

Storken er nu på vej mod at genindvandre som en dansk ynglefugl. Det står klart i dette forår, hvor storke er spottet i hele Danmark, lige fra Bornholm, som var tæt på at få et storkepar i sidste uge, til Skagen, hvor trækkende storke ofte ender for at vende om.
 
I forrige uge gav invasionen af storke sig udslag i et nyt storkepar i Enslev ved Grenå, hvor storken nu yngler efter sit fravær i byen siden i starten af 1950´erne.
 
I denne uge har et storkepar så slået sig ned i Toftlund i Sønderjylland, hvor der ikke har ynglet storke siden 1972. Dengang ynglede et storkepar i en rede på den danske børnehave. Denne gang yngler storkene på Brundtland Golfbane, hvor der for fem år siden blev opstillet en storkerede.



Storkene ses her bygge videre på reden. (Foto: Jesper Leegaard)

 
”Med alle de storke der har turneret rundt i det jyske siden starten af marts, kommer det måske ikke som den helt store overraskelse, at vi ville se et nyt storkepar i Sønderjylland. Det der overrasker er, at det netop er i Toftlund, storkeparret har slået sig ned” siger Jess Frederiksen fra Storkene.dk. Han mener det er golfbanen, der for en tid skal brødføde storkeparret.
 
”Oplandet til Toftlund er ikke just det man kan betegne som et storkelandskab. Der er ikke store engområder og overdrev. Men golfbanen, der for tiden ikke er i drift, virker åbenbart tiltrækkende på storkene, med de mange små vandhuller, hvor der yngler frøer. Så indtil videre er der føde til storkene i nærområdet, men det er ikke noget der varer evigt”.

Storkeparret ankom den 28. april og er nu stabilt på reden, som de både bygger videre og parrer sig på.
 
”Det med redebyggeriet og parringerne viser, at storkeparret vil familielivet og det er derfor overvejende sandsynligt, at de bliver for at yngle”, slutter Jess Frederiksen.

Storkeparret er ikke ringmærket og vi kender derfor ikke deres oprindelse og alder.

Søndag vil Storkene.dk besøge reden og lave nogle sonderinger i terrænet for at vurdere fødegrundlaget for storkeparret.

Storkene.dk opfordrer på det kraftigste til, at man holder sig på afstand af storkeparret og ikke går ind på golfbanen, hvor reden står.



Parring på storkereden (Foto: Jesper Leegaard)
 


Endnu et storkepar måske på vej


Udover storkeparret i Toftlund, huser Sønderjylland også det gamle storkepar i Smedager, hvor der siden 2012 fast har ynglet storke. Og syd for Smedager, i landsbyen Eggebæk, er der tegn på, at et storkepar er ved at slå sig ned. Her er intet dog sikkert endnu.

Reden her er opstillet i februar måned på anbefaling af Storkene.dk. Eggebæk ligger hvor Sønderåen snor sig og hvor våde enge giver gode betingelser for storkeparret..


Storken ses her, da den landede på reden første gang den 7. april. 

Der gik ikke mange uger, inden storken landede på reden den 7. april og siden da, har storken været i område. Den sidste uge med selskab af flere partnere.
 
Storke skal have dannet par inden den 10. maj, hvis de skal lykkes med yngel. Og lykkes det, at få dannet par i Eggebæk, vil Danmark i 2020 have 6 ynglende par storke. Det er 3 mere end i 2019 og dermed en fordobling af ynglebestanden..Sidst vi havde 6 ynglepar i Danmark, var tilbage i 1996.

Syd for grænsen ser man storkepar på mange nye lokaliteter. I storkekolonien i Bergenhusen, er der i skrivende stund 24 par storke, hvilket er på niveau med 1970.
 

To danske storkereder kan følges online her:

Smedager - Tommy og Annika
Flynder - Yvonne og Kjeld

 

© Copyright 2024 | Storkene.dk 
Powered by: Webex ApS