Lagt på Storkene.dk den  6. maj 2020



Nyt storkepar i Smedager – hvad så med Annika?

Man kan roligt sige, at hver dag har sine udfordringer. Både for den stakkels enlige hunstork Annika, hvis mage Tommy er omkommet, og for os mennesker, der skal håndtere mange problemstillinger på samme tid. I forvejen har situation været vanskelig for Annika, men nu har et nyt storkepar, der har indtaget naboreden på samme gård, kompliceret tingene yderligere.
 
”Den storkerede det nye par har indtaget, blev opsat i 2019 og var tiltænkt rollen som hvileplads for Tommy og Annika. Ikke i vores vildeste fantasi, havde vi forestillet os, at den skulle blive beboet af et andet storkepar” siger Jess Frederiksen fra Storkene.dk.



Det nye storkepar var ikke sene til at parre sig på reden på laden.
(Foto: TV-Syd/Storkene.dk)
 
Men nu er der et storkepar og det er ikke usandsynligt de bliver for at yngle. Annika har brugt ressourcer på, at jagte dem dagen igennem, men har nu resigneret. Men hun er formentlig nu endnu mere modvillig for at gå ned for at spise, da hun er bange for, at hendes rede bliver overtaget af det nye par. Det positive er, at de to nye storke ikke aner noget om at spise fisk og er meget sky, så derfor har Annika endnu fiskene for sig selv. Men det bliver stadig en svær operation, siger Jess Frederiksen.
 
”Annika får stadig frisk fisk lagt ud neden under reden. Vi vil ikke mere kaste fisk op med en teleskopstang, da det skræmmer hende fra vid og sans. Lige nu, vil vi give hende fred til at ruge æggene ud. Og når der er unger, er planen at få en sakselift installeret ved storkereden. Den vil storkeværten Benny Appel så bruge, når der flere gange hver dag skal leveres orme og små fiskebidder op til storkeungerne”.
 
 

Hvad kan man – og hvad må man?

 
Mange danskere er kommet med forslag til Storkene.dk. De fleste forslag går på, enten at hente æggene ned og udruge dem i en rugemaskine, for herefter at fodre ungerne op. Eller at tage ungerne ud af reden, efterhånden som æggene klækker og lade dem fodre op af en dyrlæge. Et sidste forslag går ud på, at flytte æggene til andre storkereder og lade dem udruge hos en ”rugemor”.  Vi vil nedenfor skitsere de forskellige muligheder.
 
  • At hente æggene ud af reden og lægge dem i en rugemaskine, kan lade sig gøre. Men det vil samtidig have som konsekvens, at vi skal håndfodre storkeunger til de er flyvefærdige. Dette giver storke, som er så præget på mennesker, at de ændrer deres instinkter, hvilket vi ikke ønsker.
  • At tage ungerne fra reden, vil være et indgreb, som Annika vil betragte som et overgreb og hun vil formentlig forsvinde fra reden og ikke komme tilbage til denne rede igen.
  • At flytte unger eller æg til andre storkereder, er ikke lovligt og yderst risikabelt
  • At nedtage en beboet storkereder er ulovligt - storken bestemmer selv hvor den vil bo
  • At lave klapjagt på et storkepar kommer ikke på tale
 
Vi gør nu alt hvad vi kan, for at få hjælpe Annika til bare en lille smule succes – men det er inden for rammerne af loven. Vi vil derudover, holde os så tæt på det naturlige, som overhovedet muligt. 

Vi kan ikke garantere, at det hele ender lykkeligt, men vi gør alt hvad der er i vores magt for at det forhåbentlig lykkes.




Annika passer trofast på hendes æg (Foto:TV-Syd / Storkene.dk)

 

Flere storke lover godt for fremtiden


I løbet af de næste par dage, kommer første unge til verden. Når det sker, vil vi øge indsatsen med fodring på reden. Det bliver svært, for Annika vil flyve når Benny Appel nærmer sig med liften. Men ungerne kan heldigvis selv spise når de kommer ud af ægget. Håbet er så, at Annika hurtigt er tilbage igen for at beskytte ungerne og vil så selv kunne spise nogle af fiskene og, som Benny Appel lægger til på reden. Der vil nemlig også være store fisk, som er beregnet til voksne storke, og små fiskebidder og orme, beregnet til små storkeunger.
 
Operationen er svær, men ikke umulig, men det forventes ikke, at mere end maksimalt to unger bliver flyvefærdige. Og så skal man endda være heldig.
 
”Bare en unge er nok til, at Annika vil syntes det er en succes og vil komme tilbage til reden næste år – og vil så få sig en ny Tommy. Og så kan eventyret om storken Annika fortsætte”, siger Jess Frederiksen, der også mener, der i  denne svære tid, er grund til en smule optimisme.

"Danmark er nu på vej til at få storken tilbage som mere regulær ynglefugl. Og eventyret, med storkene i Smedager, kan fortsætte de kommende år. Og måske med flere storkepar - det er trods alt et plaster på et ellers blødende sår".
 
VI følger op på denne historie de kommende dage.
 
 
 

© Copyright 2024 | Storkene.dk 
Powered by: Webex ApS