Lagt på Storkene.dk den  24.  juni 2020


 

Sjællandsk storkepar nærmer sig pensionsalderen

 
Storkeparret Ida og Emil har ynglet på Sjælland siden 2004 - og fra 2007 har de haft rede på gartneriskorstenen i Gundsølille.
 
Parret er begge fra 1997 og er derfor efterhånden nået til deres alders efterår. Der er dog nogle år tilbage i de gamle fjer, men pensionsalderen nærmer sig stille og roligt.
 
Lige nu har storkeparret dog to store storkeunger i reden, der fornylig blev ringmærket med ringnumrene 1E35 og 1E36.
 
I forbindelse med ringmærkningen af storkeungerne, blev der taget to fjerprøver.  Disse fjerprøver blev sendt til Haarlev Dyreklinik, som nu har foretaget en DNA test, der afslører kønnet på de to unge storke. Ifølge dyrlæge Bjarne Østergaard Rasmussen, er der tale om to fine unge hunstorke.
 
Det glæder Susanne Andersen, der sammen med manden Jens, dagligt passer på storkeparret.
 
”Da vi fik besked om, at det er to hunstorke der ligger oppe i reden, tænkte vi, at der skulle findes et par gode pigenavne til ungerne. Og da vi ser, at man i Sønderjylland er begyndt at give storke navne efter amerikanske filmikoner (Bonnie og Clyde), holder vi fast i samme spor her på Sjælland. De to unge hunstorke skal derfor hedde Thelma (1E35) og Louise (1E36), kendt fra filmen af samme navn fra 1991”, siger Susanne Andersen.
 
Thelma og Louise forventes at tage de første flyveture i juli måned, inden de i august eller september flyver ud i verden – enten til Spanien eller til Afrika.



Ida og Emil - de to unge storke kan lige skimtes i baggrunden 
Foto: Merete Carøe

 

 

Arvtagerne venter i kulissen

 
Men de to unge storke skal som noget nyt, ikke trække alene. De har nemlig mulighed for at flyve sammen med storkeparret Susanne og Poul, der har slået sig ned i Ganløse, der ligger nordøst for Gundsølille. Netop dette storkepar bliver formentlig arvtagerne til Ida og Emil og forventes at starte med at yngle til næste forår.
 
Storkeparret er unger til Ida og Emil, men selvom de har samme forældre, er der ikke fare for indavl. Ifølge dyrlæge Bjarne Østergaard Rasmussen, er det først hvis parrets unger også begynder at yngle sammen, at det vil det være problematisk.



Storkeparret i Ganløse bruger sommeren på at øve sig på at være storkepar.
(Foto: Hans Skov)



Storkeparret har siden starten af maj holdt til på gården på Svinemosevej hos Karin og Christian Friis Bach, der har fornøjelsen af at være værter for det nye storkepar. Og det er en rolle, der forpligter, siger Christian Friis Bach.
 
”Vi satte den første storkerede op for 12 år siden og den anden sidste år. Og så har vi, naboerne og kommunen investeret meget i natur i området. Den indsats vil vi nu styrke yderligere. Især Galloway kvæg der laver naturpleje og holder græsset nede rundt om vandhullerne ser ud til at passe storkene rigtigt godt.”
 
”Det har været fantastisk at følge storkene i år, for selv om de har været for unge til at yngle, så har de øvet sig meget i både redebygning og parring. Vi håber meget træningen, naturen og flere vandhuller bærer frugt og at de kommer tilbage og får unger næste år! ”

Kommer storkeparret tilbage for at yngle i Ganløse som forventet, vil det være første gang siden 1965, at trækkende vilde rent danske storke yngler på Sjælland.



 

Se Flemming Runes indslag fra storkereden i Gundsølille her, hvor der også er et interview med næstformand Lars Juel Sørensen. 



 
 

© Copyright 2024 | Storkene.dk 
Powered by: Webex ApS