Lagt på Storkene.dk den 15. april 2021

 
 
Frederiksberg har fået besøg af storken Poul
 
I Ganløse venter hanstorken Poul stadig på ankomsten af sin udkårne Susanne, som han mødte i april 2020. Ventetiden bliver brugt på at fikse reden op og på lange flyveture, som ofte går til Frederiksberg Have, hvor han besøger de mange fiskehejrer og får lidt selskab. Han kommer dog hjem til reden i Ganløse hver dag - og håber formentlig inderligt på, at magen venter på ham. Men han må vente lidt endnu.
 
Da storkeparret mødtes forrige år, var det kun hunstorken, der var kønsmoden. Nu er hanstorken dog blevet et år ældre og er dermed også blevet klar til at indlede yngel. Det forventes derfor, at storkeparret vil gå i gang med at yngle, når de forhåbentlig snart genforenes.
 
 

Storkeparret på reden i Ganløse i 2020 (Foto: Hans Skov).
 



Fare for indavl hos søskendepar?
 
Begge storke stammer fra storkeparret Ida og Emil i Gundsølille. Susanne er fra 2017 og Poul er fra 2018 og de er dermed søskende – dog fra to forskellige kuld. De kender dermed ikke hinanden og ved ikke, at de er søskende.


Dyrlæge Bjarne Ø. Rasmussen (Privatfoto).

 
Men kan fugle godt yngle med deres søskende uden at det giver anledning til bekymring for indavl? Det har vi bedt dyrlæge Bjarne Østergaard Rasmussen, der ligeledes er bestyrelsesmedlem i Storkene.dk, om at gøre os meget klogere på.
 
Er det ikke noget mærkeligt noget, at to søskendefugle yngler med hinanden?
 
  • Bjarne: Egentlig er søskendeægteskab blandt storke ikke så mærkeligt. Når de har været på træk nogle gange og helt eller delvis adskilt fra hinanden i 3 år og så bliver kønsmodne, ja så er de højst ”bekendte” overfor hinanden, og opfatter altså ikke hinanden som søskende mere. Men genetisk set er det selvfølgelig indavl. Et begreb man i husdyravlen bruger positivt til at forstærke ønskede egenskaber. Evt. tilstedeværelse af uønskede egenskaber forstærkes dog også, hvilket man derfor er meget opmærksom på.
 
Kan der komme ejendommelige unger ud af det, som måske ikke er levedygtige? 

 
  • Bjarne:  Videnskabeligt set giver avl med helsøskende en såkaldt indavls koefficient  på 0,25. Genetikere taler om en tommelfingerregel, der siger, at holder man en koefficient på under 0,50 forventes ingen såkaldt indavls depression. Derfor er det usandsynligt at afkom efter helsøskende i første led skulle blive ejendommelige eller ikke være levedygtige.  
 
 
Hvad nu hvis ungerne af storkeparret i Ganløse også slår sig sammen for at yngle? 

 
  • Bjarne: Hvis søskendeparret i Ganløse får unger, der evt også danner et helsøskendepar, kan det lige akkurat også gå an. Først i de næste slægtled kan problemerne begynde at titte frem. Hvor mange kender ikke fra barndommen en lille flok dværghøns, der fik kyllinger lidt på kryds og tværs nogle år, og hvor det gik godt. Forældre/afkom parring i første led giver også grad 0,25. Halvsøskende: 12,5 og fætter/kusine 6,25 – det sidste er tilladt for mennesker.
 
Som et koriosum kan det siges, at søskendepar blandt storke nok er et fænomen, som er langt mere udbredt end vi går og tror. Det er kun ringmærkningen på storkeparret i Ganløse, der gør, at vi ved der er tale om søskende. Kun et fåtal af Europas hvide storke ringmærkes.



Status i storkerederne

I skrivende stund er status på storkerederne således:
 
Gundsølille, Sjælland – 1 par med æg
Smedager, Sønderjylland – 1 par med æg
Bækmarksbro, Vestjylland –  enlig hanstork
Ganløse, Sjælland – enlig hanstork
Enslev, Djursland - 0
Broderup, Sønderjylland 0 

(Uhre, Midtjylland - enlig 2 årig stork har været på nyopsat rede i et par nætter)

Af de storkereder der var beboede i 2020, mangler der stadig storke i Enslev på Djursland og i Broderup i Sønderjylland. Det forventes dog, at flere reder bliver besat i løbet af april og maj måned. En god tommelfingerregel siger, at storke skal have dannet par inden den 10. maj, hvis de skal have succes med at få unger på vingerne. 
 
 

 

© Copyright 2024 | Storkene.dk 
Powered by: Webex ApS