Lagt på Storkene.dk den 23. juni 2021



Storke har fintfølende næser
 
Det er børnelærdom, at ørne har skarpe øjne og at ugler har en ekstraordinær god hørelse. Lugtesansen hos fuglene, er der ikke mange der har beskæftiget sig med og man har hidtidigt troet, at lugtesansen spillede en ret underordnet rolle, når fugle skulle finde føde.

Forskere ved Max Planck Instituttet i Tyskland har nu undersøgt storkens lugtesans og eksempelvis opdaget, at de tiltrækkes af lugten af nyklippet græs.

Storkens bytte, såsom gnavere, frøer og snegle, lever ofte skjult i det høje græs, hvor de ikke kan fanges af eksempelvis storken. Kun når græsset klippes, er dyrene tilgængelige som byttedyr. Derfor ser man ofte flokke af storke søge føde på nyklippede græsmarker og enge.

Tidligere troede man, at det kun var synet storkene, brugte til at finde frem til de nyklippede marker. Men det viser sig nu, ikke at være hele sandheden.



Storke søger føde på en nyeslået græsmark (Foto: Merete Carøe)




Duften af nyslået græs snød storkene

For at teste reaktionen hos storkene, har forskere har sprøjtet en eng hvor græsset stod højt, med en spray med duften af nyslået græs. Og meget hurtigt dukkede de store fugle op på engen – de troede ganske enkelt, at græsset var slået. Storkene kom fra den retning vinden blæste, hvilket viser at storke også bruger deres lugtesans når de skal finde frem til føde.

”Tidligere troede man, at fugle primært anvendte deres øjne og ører snarere end deres lugtesans. Det blev simpelthen antaget, at fugle ikke har en god lugtesans, fordi de ikke har rigtige næser," siger Martin Wikelski, direktør ved Max Planck Instituttet.

”Men vi ved nu, at de har et center i hjernen med mange receptormolekyler til dufte. Så fugle har de bedste forudsætninger for at bearbejde lugte”.


Kilde: Max Planck Institute


 

© Copyright 2024 | Storkene.dk 
Powered by: Webex ApS