Lagt på Storkene.dk  16. september 2021




Sommeropholdet i Danmark forlænges
 
Det er efterår og langt de fleste trækfugle har forladt os. Et par undtagelser kan dog opleves i Sønderjylland og på Djursland. 
 
Det lader nemlig til, at to storke har haft det så godt under deres sommerophold i Danmark, at de ikke har den store lyst til at forlade vores land. I alle tilfælde er der stadig storke på rederne i Sønderjylland samt på Djursland.  De burde være draget sydpå i august eller starten af september ligesom deres artsfæller, men trækker pinen lidt ud.



Hanstorken i Bjerndrup.
(Foto: Ulla O. Nielsen)

Den ene stork er hannen i storkeparret i Bjerndrup vest for Tinglev. Mens hunstorken i parret, der stammer fra storkeopdrættet i Skåne, drog sydpå for et par uger siden, har hanstorken tilsyneladende ikke den store lyst til at forlade sommerresidensen i Bjerndrup. Han opholder sig i alle tilfælde hver aften på landsbyens storkerede efter i dagtimerne at have søgt føde på marker og enge.
 
I Enslev lige vest for Grenå på Djursland, har man hele sommeren savnet storken – eller nok rettere storkeparret Peter og Jytte, som i 2020 ynglede på byens storkerede. Men for et par dage siden indtog en stork byens storkerede. Der har dog næsten hele sommeren været en enlig stork på Syddjurs og det er forholdsvis sandsynligt, at der er tale om samme stork, som nu er taget lidt nordpå og opholder sig på storkereden i Enslev.



 Storken i Enslev ved Grenå (Foto: Johnny Olsen)


Hverken storken i Enslev eller i Bjerndrup er ringmærkede og dermed kender Storkene.dk intet til fuglenes ophav, men der er ikke tale om opdrættede storke fra Skåne, da de alle er ringmærkede. Det er dog både en klar forventning – og et håb om – at begge storke snart drager mod syd.  Skulle storkene derimod af uvisse årsager vælge ikke at forlade Danmark, vil Storkene.dk sørge for, at begge fugle får foder igennem hele vinteren, så de ikke kommer til at lide nød.
 
Mange storke fra Vesteuropa trækker ikke så langt og har udskiftet Afrika med et vinterophold i Sydvesteuropa eller sågar Mellemeuropa. Dette fænomen tilskrives i høj grad klimaforandringer.




 

© Copyright 2024 | Storkene.dk 
Powered by: Webex ApS