Lagt på Storkene.dk 22. april 2022



Storkepar på Kastaniegaarden

I 2020 flyttede et storkepar ind på en storkerede i Enslev på Djursland. Det var første gang siden 1965, at der ynglede storke i denne landsdel. Desværre døde ungerne netop som de var kommet ud af æggene på grund af uheldigt vejr og derfor kom der ingen storkeunger på vingerne det år fra denne rede. Men måske vil et nyt storkepar igen forsøge sig. I alle tilfælde har et storkepar slået sig ned på Kastaniegaarden i Revn på Djursland. Hvis navnet Kastaniegaarden ringer en klokke hos læserne, er den god nok. Storkene bor hos Frank Erichsen, der er kendt fra tv-programmet ” Frank & Kastaniegaarden”.
 
Storkereden, der er opstillet for flere år siden, blev totalrenoveret af Hans Skov fra Storkene.dk og Frank Erichsen i fælleskab den 11. marts.  At der nu er flyttet et storkepar ind er med til at sætte streg under, at opstilling og istandsættelse af storkereder hjælper til en hurtig bosætning af et storkepar. Tilbage i 2017 var der et storkepar på reden på Kastaniegaarden, men parret var for ungt og ankom for sent til at yngle.  For det nye storkepar, der ankom den torsdag den 21. april, er udgangspunktet dog langt bedre. 




Storkeparret på reden i Revn (Foto: Hans Skov)
 
”Endnu er det langt fra sikkert, at storkeparret bliver i Revn. Selv om storkene virkelig vil familieprojektet og parrer sig regelmæssigt, ved vi først om cirka 10-12 dage, om der kommer æg i reden. Unge storkepar har det med at lege voksne storke og efter nogle uger kan de så finde på at smutte igen”, siger storkeeksperten Hans Skov fra Storkene.dk.
 
"Storkeparret er dog ankommet i god tid til at indlede ynglen, så rent tidsmæssigt er der ingen problemer. Ingen af storkene i parret er ringmærkede, så derfor har vi ikke kendskab til hverken alder eller ophav. Men jeg regner med at der er tale om storke fra den hastigt voksende vesttyske bestand, som blot er kommet lidt for langt mod nord". 



Frank Erichsen og Hans Skov efter renovering af reden i marts
(Foto: Frank Erichsen)

 
Status i storkerederne

Status for den danske storkebestand er i skrivende stund:
 

Gundsølille, Sjælland: 1 par med æg
Smedager, Sønderjylland: 1 par med æg
Broderup, Sønderjylland: 1 par uden æg (det tidligere par er fordrevet)
Rens, Sønderjylland: 1 par med æg
Jejsing, Sønderjylland: 1 par uden æg
Revn, Djursland: 1 par uden æg (endnu usikkert om parret bliver)
Ansager, Sydvestjylland, Enlig stork på skorstensrede
Bækmarksbro, Vestjylland: Enlig hanstork (Kjeld)
  •  
Udover ovennævnte storke, ser vi i denne tid mange storke rundt omkring i Danmark. Der har været korte besøg på en lang række andre storkereder og i det hele taget tegner det stadig lyst i forhold til muligheden for flere pardannelser. Hvis et storkepar skal lykkes med at få unger på vingerne, skal de som udgangspunkt have dannet par og indledt yngel senest den 10. maj.  Med det in mente er der stadig god tid til at få dannet nye storkepar. 
 
Som altid skal man huske på, at nyetablerede storkepar skal have fred. Ønsker man at opleve storkene skal man derfor holde afstand og respektere både storkepar og den private ejendomsret. Storkeparret ved Revn er særdeles sky og derfor er det vigtigt, at man holder ekstra god afstand her. Det bedste sted at observere storkeparret er fra den offentlige vej mellem Revn og Vejlby.


Læs mere her:
Sidst Revn havde besøg af et storkepar var i 2017. Dette par kom dog for sent til at yngle.
Læs mere om hvorfor vi ser så mange storke i Danmark i disse år
Se flere billeder af storkeparret på Facebook og Instagram

 

© Copyright 2024 | Storkene.dk 
Powered by: Webex ApS