Lagt på Storkene.dk 9. juni 2022


 
Danske storke skal igen overvåges
 
I weekenden den 25.-26. juni skal tre danske storkeunger udstyres med en lille GPS sender, der muliggør overvågning af fuglene på deres træk. Forrige år satte Storkene.dk, sammen med Statens Naturhistoriske Museum (SNM) GPS sendere på 4 danske storkeunger.
 
Storkeeksperten Hans Skov fra Storkene.dk, der er projektleder på projektet, oplyser, at planen for i år er at udstyre hele 5-6 ungstorke med GPS.
 
”Nu ser vi lige, hvor mange unger der bliver klar fra hver rede, men vi vil gerne have GPS på så mange som muligt. Senderen er ganske lille og vejer blot 30 gram. Den vil blive placeret på ryggen af storken, og hvis jeg skal beskrive det bedst, er det som storken udstyres med en lille rygsæk. Senderen generer ikke storken, til gengæld giver den os en enorm stor viden om dens trækforhold, samt hvordan den klarer sig under trækket,” udtaler Hans Skov.

Storken Michaela udstyres med GPS i juni 2021 (Foto: Merete Carøe)

 
”Sidste år oplevede vi, at to ungstorke, ganske få uger efter at de var fløjet af reden, omkom i en gylletank tæt på storkereden i Smedager ved Tinglev. Uden en GPS sender havde vi aldrig anet noget om, at de to storke var omkommet der, så vi kunne løse problemet. To andre storke omkom på trækket. Den ene var en ung hanstork fra Rens i Sønderjylland.  Den døde på sydtrækket, da den satte sig på uisolerede højspændingsledninger tæt på Istanbul i Tyrkiet.  Den anden var en ung hunstork fra Gundsølille ved Roskilde, der, efter at have opholdt sig i Sydafrika hele vinteren, omkom på trækket mod nord i det nordøstlige Uganda. Denne blev taget og spist af en rovfugl.”
 
De to omkomne storke var begge såkaldte østtrækkere. De to overlevende storke er begge vesttrækkere.
 
To storke fra storkereden i Broderup ved Tinglev, der blev udstyret med en GPS, er begge i live og er allerede nu tilbage i nord. De to er vesttrækkere, der har opholdt sig i Spanien i vinters. Den ene, Simba, fløj hurtigt mod nord og var oppe at vende på Djursland i maj måned. Den er i skrivende stund syd for grænsen. Den anden, Findus, er også tilbage i Nordeuropa og opholder sig nu i det østlige Holland.
 
”Det viser med al tydelighed, at en østtrækkende stork, der opholder sig i de østlige og centrale dele af Afrika, lever en endog meget farlig tilværelse, mens de vesttrækkende, der blot opholder sig i Spanien om vinteren, klarer sig betydeligt bedre og allerede er tilbage i nord i deres første leveår. De er bare i bedre form og undgår alle de farer, en østtrækkende stork udsættes for.” slutter Hans Skov.


Stork med GPS i Smedager 2021 (Foto: TV Syd/Storkene.dk)

 
 

Povlsen & Holm bliver udstyret med GPS
 
De to unge storke fra storkereden i Gundsølille, der udstyres med GPS, vil blive givet navnene Povlsen & Holm, efter to store storkeentusiaster på DR, Henrik Povlsen og Jesper Holm, der ofte bringer satiriske storkenyheder i deres eftermiddagsprogram på P4.
 
”De to radioværter har taget ret så meget gas på storke og vores forening, men på den positive måde. Deres programmer rammer ikke det samme publikum, som vi  selv gør igennem vores tv-overvågede reder på TV Syd og TV-Midtvest. På en eller anden måde, så får de bare fat i en ny målgruppe, som vi aldrig ellers ville nå ud til, og selv om det langt hen ad vejen er satire, så får de skabt en god og positiv opmærksomhed omkring de danske storke,” udtaler formand for Storkene.dk, Jess Frederiksen.

 
Henrik Povlsen og Jesper Holm.  (Foto: Agnete Schlichtkrull)

 
”Derfor efterkommer vi et ønske fra de to herrer på DR, der længe har ønsket at få et par storke opkaldt efter sig. Hvor storkene Povlsen & Holm kommer til at opholde sig, når de flyver mod syd, vides endnu ikke, men chancen for at de kommer til at leve som skraldere på en ildelugtende spansk losseplads, er forholdsvis stor. Her vil de leve af gamle madrester, fluelarver samt mus og rotter. Vælger de lossepladsen som vinterkvarter, vil de til gengæld formentlig overleve og på et tidspunkt blive ynglestorke.”
 
Udover unger fra storkerederne i Smedager og Gundsølille vil der blive påsat GPS på ungstorke fra rederne i Jejsing og Rens i Sønderjylland.
 
Projektet foregår som et samarbejde mellem SNM og Storkene.dk. Ungstorkene i Gundsølille og Smedager får påsat GPS af den førende tyske storkeekspert, Dr. Michael Kaatz. I Jejsing og Rens, hvor GPS først sættes på i slutningen af juli, vil det være Kasper Thorup fra SNM, der foretager arbejdet.



Besøg Gundsølilles storkerede den 25. juni

Den 25. juni klokken 14.00 vil der være åbent hus i Gundsølille. Man vil kunne se de GPS sendere vi bruger samt den sender som hunstorken Michaela var udstyret med på turen fra Gundsølille til Sydafrika.

Læs mere her om arrangementet her




Relaterede artikler:
Læs mere om forskellen mellem øst-og vesttrækkende storke her
Læs mere om GPS overvågning af storke her



STØT DE DANSKE STORKE - BLIV MEDLEM HER


 

© Copyright 2024 | Storkene.dk 
Powered by: Webex ApS