Lagt på Storkene.dk 13. august 2022


Storken Povlsen er død
 
Fredag eftermiddag blev Storkene.dk kaldt til Gundsølille ved Roskilde. Den unge hunstork Povlsen, der er den ene ud af årets fire storkeunger, var pludseligt blevet meget syg, og storkeværten Susanne Andersen var meget bekymret. Jess Frederiksen fra Storkene.dk var hurtigt i Gundsølille og blev noget overrasket over det, han så.
 
”Jeg kørte straks til Gundsølille og kunne ved ankomsten konstatere, at den unge stork var meget apatisk og virkede uhyre afkræftet. Jeg kunne nærme mig storken, der stod på gårdspladsen, helt uden at storken ænsede mig. Normal adfærd for en rask stork ville være at komme på vingerne, eller i det mindste gå nogle skridt væk fra mig, men jeg kunne gå lige hen og tage storken i min favn, uden at den gjorde modstand. Det er bestemt ikke normalt, og det vidner om en syg fugl,” siger Jess Frederiksen.
 
”Jeg kunne se, at der var fluer omkring øjne og næb, som storken forsøgte at få væk ved at gnide hovedet mod vingerne. Storken blev indhyllet i et tæppe, og herefter gik turen så mod Haarlev, hvor dyrlæge Bjarne Ø. Rasmussen har sin praksis. Bjarne har flere gange succesfuldt behandlet storke og har derfor en stor ekspertise på feltet. Jeg fik dog kun kørt 25 km, før jeg kunne konstatere, at storken var afgået ved døden.”


Her sidder alle fire storkeunger på ladetaget i Gundsølille. Foto er taget blot et par 
døgn før storken Povlsen omkom. (Foto: Merete Carøe)


 
Storken er nu frosset ned. En obduktion af fuglen kan afgøre, om der er tale om, at det er en bakteriel infektion, der har taget livet af storken, eller om det er fugleinfluenza, H5N1. En obduktion af en stork kræver dog tilladelse fra myndighederne, før dyrlæge Bjarne Ø. Rasmussen kan se nærmere på fuglen.
 
”Symptomerne, der blev beskrevet for mig, samt de billeder jeg har modtaget,  tyder på, at der er tale om en voldsom infektion, der i disse varme dage breder sig hurtigt til hele kroppen. Der skal ikke meget til, et sår, en dyb rift, eller et sygt byttedyr, så har vi balladen. I skrivende stund har hverken søskende eller forældrene da også udvist symptomer på fugleinfluenza, så jeg hælder mod, at storken er omkommet af en infektion,” udtaler Bjarne Ø. Rasmussen.
 
 

Povlsens søskende er taget mod syd
 
At de andre storkeunger i kuldet er raske, viser deres adfærd os. I går  fredag er de taget på en lang udflugt, der meget vel kan vise sig at være starten på trækket mod syd. Tidligt fredag aften opholder storken Holm, der ligesom Povlsen er udstyret med en GPS sender, sig lige nord for Vordingborg på Sydsjælland og ser ud til at skulle overnatte på et kirketag i landsbyen Kastrup. 
 
”At de har kræfter til at indlede trækket mod syd, siger mig, at de andre storke i kuldet ikke fejler noget. Går alt vel, vil de i løbet af et par dage være i det nordlige Tyskland, hvor de vil komme ind i flokke af tyske trækkende storke,” siger Jess Frederiksen.


Kastrup Kirke nord for Vordingborg
(fra Animal Tracker)
 
Storkene Cort og Vingegaard fra Smedager ved Tinglev har også sat kursen mod syd, og de har allerede nu tilbagelagt cirka 500 km og befinder sig tæt på grænsen mellem Holland og Belgien.


Læs mere om GPS projekt her.

 

© Copyright 2024 | Storkene.dk 
Powered by: Webex ApS