Storkene.dk den 24. oktober 2023



Fordobling i nordvesttysk storkebestand fra 2017 til 2023 kommer bag på storkeekspert


Mere end 2600 storkepar yngler nu i Nordvesttyskland - og der er ingen tegn på, at fremgangen stopper. Det tyske Naturbeskyttelsesforbund, organisationen NABU, har netop frigivet nye tal for storkebestanden i Nedersaksen, og de tal overrasker storkeeksperten Hans Skov. 
 

Allerede fra slutningen af 1800 tallet og frem til midten af 1990´erne var den vesteuropæiske storkebestand ude i et frit fald. Alle steder gik bestanden tilbage, og i visse egne uddøde arten helt. I 2008 var det slut med ynglende vilde hvide storke i Danmark. Den østeuropæiske bestand klarede sig dengang derimod fint og oplevede på det tidspunkt ikke et fald i bestanden. Men den situation er nu vendt op og ned.

Hvor bestanden af hvid stork i Østeuropa i bedste fald ikke falder, stiger den nærmest ukontrollabelt i hele Vesteuropa. Et af de områder, hvor stigningstakten er allerstørst, er det tidligere Vesttyskland. I Bayern er der områder, hvor bestandstilvæksten ligger på 20-30 % årligt, og her har man nu en bestand, som i starten af 1900 tallet. I Nordvesttyskland er bestanden også inde i en eksplosiv vækst.
 
Fra 2017 til 2023 er bestanden mere end fordoblet. I 2017 talte man i Nedersaksen blot 1000 ynglende storkepar, der i 2023 er vokset til knap 2100 par. Værd at bemærke er, at bestanden i 1988 blot var på 217 par – altså er der tale om næsten en tidobling, men med de største stigningstakter igennem de sidste 10 år. Da der var flest ynglende storkepar i Nedersaksen, lå tallet på cirka 4500 par. Det var tilbage i 1907, da storkebestanden kulminerede i denne region. Herefter satte tilbagegangen i bestanden ind.
 
Netop bestandsudviklingen i Nedersaksen er noget, der har fanget storkeeksperten Hans Skovs opmærksomhed. Igennem et langt liv har han været vidne til en trist udvikling for storkene i Vesteuropa. Han glæder sig naturligvis over den positive udvikling, ikke mindst i Nedersaksen, da den kan få indflydelse på udviklingen i den danske storkebestand.



Storkebestanden er i vækst i Slesvig Holsten og Nedersaksen. 


 ”Der er ingen tvivl om, at den vilde stigning i storkebestanden er noget, der kommer bag på mig. Tallene overrasker mig dybt, men det er godt for os i Danmark. Historisk set har storke fra Nedersaksen haft det med at kaste aflæggere af til Danmark. Vi har allerede nu ynglende storke fra Nedersaksen i Danmark, men når man ser på den udvikling, der foregår syd for grænsen, forventer jeg helt klart, at denne trend forstærkes yderligere i de kommende år,” udtaler Hans Skov.
 
”Ikke nok med, at der er mange storkepar i Nedersaksen, så ligger ungeproduktionen her i den høje ende af skalaen med næsten 2,5 unger pr. ynglepar. Laver man en fremskrivning af bestandsudviklingen, vil man nå 1907 niveauet på 4500 par allerede i 2027 eller 2028. Der er slet ingen tvivl om, at vi kommer til at opleve, at bestanden af nordvesttyske storke vil brede sig yderligere op igennem Slesvig Holsten til først og fremmest Jylland, og på lidt længere sigt også andre egne af Danmark.”



Fordobling af storkebestanden i Nedersaksen og
Slesvig Holsten


 
Da storkebestanden i Danmark var ved at uddø, var Hans Skov manden bag renoveringen af de få beboede danske storkereder. Dengang hjalp det kun lidt at sørge for, at rederne var yngleklar til storkens ankomst om foråret, for problemet var desværre, at kun få storke kom tilbage for at yngle. Det var før klimaforandringerne gjorde livet meget lettere for de trækkende storke.
 
Tidligere var stort set alle hvide storke i Afrika om vinteren, men sådan er det ikke længere. Nu er rigtig mange af de vesteuropæiske storke i Spanien, Portugal, Frankrig, eller sågar i Tyskland, som oplever et stigende antal overvintrende storke. Det korte træk har den positive effekt, at langt de fleste ungfugle overlever trækket mod syd. Det er den primære årsag til fremgangen i bestanden.



Hans Skov under renovering af storkereden i Rødding i 1978.  
(Foto: Hans Christian Gabelgaard)

 
 

Flere ynglende storkepar stiller krav om nye storkeboliger
 
Med udsigten til flere danske storkepar skal der opstilles nye storkereder på strategisk udvalgte lokaliteter. Hans Skov ønsker nemlig at lokke storken til at yngle steder med gode naturlige fødemuligheder.
 
 ”Da jeg i 1970´erne og 1980´erne turnerede rundt i Jylland for at restaurere storkereder, samt opsatte nye, virkede det, set i bagklogskabens ulideligt klare lys, nærmest perspektivløst. Det var et fortvivlet forsøg på at gøre noget for at vende tilbagegangen. Sådan er det ikke længere – nu er der virkelig noget ved at være storkeekspert, og det giver derfor nu stor mening at sætte nye storkereder op og renovere de gamle,” siger Hans Skov og fortsætter:
 
”Med den udvikling vi ser i storkebestanden – også i Danmark – vil vi de næste mange år have brug for at opstille nye storkereder mange steder. Storken er en ferm og hurtig bygmester og kan snildt bygge sin egen rede, men det er ikke altid, at et ungt storkepar tænker på, om der nu lige er føde til deres unger. Derfor gør vi meget ud af at forsøge at tiltrække de nye unge storke til at yngle på steder, hvor der er et godt fødegrundlag, og hvor der med rimelig sikkerhed er nok føde til et eller flere storkepar. Og så er en solid storkerede opbygget på et stativ i stål langt mere sikkert at yngle på, end en vakkelvorn selvbygget storkerede,” slutter Hans Skov.

 
Klik her for mere information om udviklingen i Nedersaksen

© Copyright 2024 | Storkene.dk 
Powered by: Webex ApS