Storkeparret i Jejsing (Foto: Lone Gabelgaard)




Den 24. marts 2024


Syg sønderjysk stork modtager behandling
 
En hunstork i Jejsing ved Tønder i Sønderjylland har i den forgangne uge hængt med næbbet. Storken, der danner par med hanstorken i byen, har det skidt, og det har vist sig, at hun har pådraget sig en slem infektion i det ene ben. Det er så slemt, at storken halter meget på venstre ben og nu ikke længere har den store lyst til at parre sig med hannen.
 
”Det er helt sikkert, at det er forbundet med store smerter at parre sig med hannen, der jo står på ryggen af hunnen. Timingen er ikke god, da ynglesæsonen er i gang, og hunstorken er tæt på at skulle lægge de første æg i reden,” siger storkeeksperten Mogens Lange Petersen fra Storkene.dk.
 
Men der er hjælp på vej. Storken har igennem det sidste døgn modtaget behandling. Behandlingen går ud på, at den syge stork en gang dagligt skal indtage en smertestillende tablet sammen med noget antibiotika. Begge dele er ordineret af dyrlæge Bjarne Østergaard Rasmussen. Men hvordan gør man så lige det, når der er tale om vilde fugle? Det fortæller Henning Andresen, der er storkevært for storkeparret i Jejsing. Sammen med Allan Knudsgaard, der også bor i Jejsing, overvåger han, at det er den rigtige stork, der får medicinen.
 
”Vi er jo så heldige, at vi kan give storkeparret godbidder i form af fisk eller daggamle kyllinger, så det foregår på den måde, at vi putter både den smertestillende tablet og antibiotikatabletten ind i fisken eller kyllingen og sørger for, at det er hunstorken, der spiser af foderet med medicinen. Det er siden lørdag gået ganske fint, og hunstorken har dermed fået sin medicin,” udtaler Henning Andresen.



Storkeparret fotograferet på engen før hunstorken blev syg
(Foto: Lone Gabelgaard)

 

Bedring i syne - parringer er genoptaget
 

Ifølge ham er der allerede synlige tegn på forbedring i storkens tilstand.
 
"I fredags, da storkene parrede sig, kunne hun ikke stå på benene under parringen, men søndag har jeg set parringer, hvor hunstorken holdt sig fint på benene. Hun spiser også godt og ser umiddelbart ud til at være i bedring. Men der er stadig flere dage tilbage af behandlingen, så det er jo ikke helt sikkert, at missionen lykkes," siger den bekymrede storkevært Henning Andresen.
 
Hunstorken, der nu er syg, forsøgte sig også som ynglestork i Jejsing i 2023, men dengang lykkedes det ikke, da hun blev fordrevet af hunstorken Annika, der tidligere har ynglet i reden. Om det gentager sig i år, vil de kommende dage vise, når den gamle hunstork kan forventes at ankomme til Jejsing.


 

© Copyright 2024 | Storkene.dk 
Powered by: Webex ApS