24. februar 2020
 

Storken er kommet til Danmark


Allerede i januar var der flere forårstegn i den danske natur. Forårsblomsterne har spiret tidligt og både viben, lærken og stæren er kommet. Men til trods for, at der endnu er nogle dage til det kalendermæssige forår starter, er den ultimative forårsbebuder ankommet.  

Det drejer sig naturligvis om storken, som nu er spottet i Danmark. Det skete mandag eftermiddag i Hvidovre syd for København, hvor Anne Nielsen og Stine Jensen observerede årets første trækkende stork. I 2019 ankom den første stork til Danmark den 17. februar. Storken i Hvidovre er dog observeret på vej op over Sjælland ved Ringsted alllerede den 18. februar, så den er nok trukket ind i Danmark før den 17. februar.




Et syn mange længes efter - storken er nu landet i Danmark

Storken, der oprindeligt er en steppefugl, har historisk set været en trækfugl, som forlod os senest i september for at flyve til det varme Afrika og var tilbage hos os engang i april måned. Men i de senere årtier er der sket en glidende ændring i storkens trækmønstre.  
 
Mange storke flyver ikke længere til Afrika, men overvintrer i Sydeuropa.  I den forgangne vinter har man endda observeret storke, der har overvintret i Tyskland, hvilket formentlig skyldes klimaforandringer.

Storkeeksperten Mogens Lange Petersen fra Storkene.dk mener dog ikke, at storken der nu er set i Hvidovre kommer fra Afrika.

"Storkene, der nu er ankommet, har formentlig overvintret i Sydvesteuropa og vil formentlig snart trække videre. Men i løbet af de kommende uger, vil de blive efterfulgt af flere storke, der er på vej mod deres ynglepladser i Skåne, samt storke fra det nordvestlige Tyskland, der er på jagt efter nye ynglepladser – forhåbentligt i Danmark".


Storken sidder på en mast på Avedøre Havnevej (Foto: Anne Nielsen)


Allerede nu mange storke i Slesvig Holsten 

Allerede for flere ugen siden kom de første trækkende storke til Slesvig Holsten, hvor flere storkereder nu er beboet. I den berømte storkelandsby Bergenhusen, der ligger 60 km syd for grænsen, er der allerede storke på mange af byens storkereder.  Byen havde i 2019 20 par ynglende storke, hvilket er mere end dobbelt så mange par, som der var i midten af 1980´erne, hvor der blot var 9 beboede storkereder.  I hele Slesvig Holsten ynglede der i 2019 294 par storke, der fik 656 unger på vingerne. Dette er det højeste antal storkeunger siden 1981.


Storkereden i Schwabstedt  i Slesvig Holsten var ubeboet i flere år.
Den er nu igen beboet af et storkepar (Foto: Merete Carøe)

 
 ”Der er næppe tvivl om, at man i Slesvig Holsten ser frem til endnu et godt storkeår i den kommende sæson” siger Mogens Lange Petersen, der også mener, at vi i Danmark godt kan regne med flere storkepar de kommende år.
 
”Med den fremgang vi ser i Nordvesttyskland, har vi en klar formodning om, at ynglebestanden hos os stiger. I 2019 var der tre par storke i Danmark, hvilket er et par mere end i 2018. Og den opadgående trend regner vi med fortsætter".
 
Er man interesseret i selv at se de mange storke i Slesvig Holsten,  kan det oplyses, at Mogens Lange Petersen er guide på en tur til Tysklands nordligste delstat i juni måned.


Læs mere om storkene i Slesvig Holsten her!
Se indslag fra TV-2 om storkens manglende lyst til at trække mod syd her.

© Copyright 2024 | Storkene.dk 
Powered by: Webex ApS