Lagt på Storkene.dk den  28. april 2020



Holder hånden under nyt dansk storkepar

 
Nu er det efterhånden helt sikkert, at Danmark får et nyt storkepar på Djursland. Og med dette 4. danske ynglende storkepar, er vi nu tilbage på niveauet fra 1997, hvor Danmark også havde 4 storkepar, der dog blot fik 2 unger på vingerne.
 
Storkeparret på Djursland er helt ungt og utrænet og skal nu til at yngle for første gang i deres liv. Desværre kikser det første yngleforsøg ofte for mange unge storkepar, der ganske enkelt mangler rutine. Af erfaring ved vi, at går der kludder i første yngleforsøg, kommer storkeparret med meget stor sandsynlighed aldrig tilbage til reden igen.


Mogens Lange Petersen (tv) i gang med at renovere en storkerede
(Foto: TV-Syd / Storkene.dk)

 
Ligesom vi har gjort det i Bækmarksbro i Vestjylland i 2019, vil Storkene.dk nu gøre vores til, at storkeparret får succes i år og dermed kommer tilbage de næste kommende mange år. Vi vil så at sige holde hånden under storkeparret i den første svære tid. En opgave som Mogens Lange Petersen har påtaget sig mange gange før.
 
”Indtil vi er sikre på, at området kan byde på føde nok til et storkepar med unger, vil vi sørge for, at storkeparret ikke kommer i fødemangel. Derfor leverer vi nu en fryser med fisk til Enslev” siger Mogens Lange Petersen fra Storkene.dk.


 

Fisk er en kortsigtet løsning 


Det er en lokal beboer, der bor tæt på storkereden, der har takket ja til opgaven med at hjælpe storkeparret via udlægning af ørreder. Det tager lidt tid for storkene at lære tricket, men det kommer helt sikkert. Og det er en vigtig opgave den lokale beboer har påtaget sig.
 
”Denne hjælp øger sandsynligheden for, at storkeparret får unger på vingerne allerede i år og er super vigtig” udtaler Mogens Lange Petersen, der dog kun ser hjælpen som kortsigtet. På den lange bane mener han, at der skal arbejdes med biotop og optimering af dette.
 
”Oplandet til den storkerede, som storkeparret har slået sig ned på, har stort potentiale og med ganske få greb kan det faktisk blive et rigtigt godt område for storke. Ikke blot for det storkepar, der nu er kommet, men for andre fremtidige storkepar. Det vigtigste er faktisk, at enge og vådområder ikke gror til, men plejes ved hjælp af afgræsning eller høslet”



Storkeparret i deres nye mangelfulde danske hjem.
(Foto: Hans Skov)

 


Storkene.dk retter gerne op på K2 boliger


Djursland har de sidste mange år haft en enorm tiltrækning på storke. Og storkene kommer ikke, hvis ikke de finder det attraktivt og rigt på føde. Derfor er langtfra usandsynligt, at de kommende år byder på flere storkepar på Djursland.
 
”Det er ikke just storkereder der mangler på Djursland. Norddjurs Kommune opstillede i 2013 en række storkereder, som nu trænger til at blive istandsat og muligvis omplaceret. Og det er opgave, som Storkene.dk gerne hjælper Norddjurs Kommune med i foråret 2021, sådan at rederne er i tiptop stand når storkene kommer og ikke som den storkerede i Enslev, som man vel mest kan betragte som et håndværkertilbud med mange K2´ere” slutter en smilende Mogens Lange Petersen.

 

Muligvis flere storkepar på vej

I disse dage er der mange storke i Danmark. Faktisk ses der storke helt fra Bornholm til Vestjylland. Dermed er det ikke umuligt, at der er når at danne sig flere storkepar, inden det er for sent. En tommelfingerregel siger, at skal et storkepar have succes med yngel, skal de have dannet par inden den 10. maj.

I Sønderjylland har der i april måned været optræk til endnu et storkepar, men om det lykkes der, er endnu for tidligt at sige. Men noget tyder på det. 

Bornholm er to storke set parre sig, og har nu fået en rede. Det skal bemærkes, at sidste yngleforsøg på Bornholm ligger tilbage til 1890. Også på Stevns er der spottet et storkepar, der ikke er ringmærket.

Årsagen til fremgangen for storken i Danmark skal findes i en årelang fremgang for bestanden i Holland og Nordvesttyskland. Denne fremgang øger presset mod Danmark og giver sig nu udslag i nye ynglende storkepar. Udviklingen forventes at fortsætte de kommende år.


To danske storkereder kan følges online her:

Smedager - Tommy og Annika
Flynder - Yvonne og Kjeld


 

© Copyright 2024 | Storkene.dk 
Powered by: Webex ApS