Lagt på Storkene.dk den 6. august 2019
 

Udsigt til snarlig storkesværm over Danmark


Mens vi i Danmark kun kan bryste os af tre ynglende storkepar, der har opfostret seks storkeunger, har man i vores nærmeste nabolande fået langt flere unge storke på vingerne. I både det nordvestlige Tyskland og i Skåne fortsætter fremgangen for storken. Og som bekendt drypper det på degnen, når det regner på præsten.
I løbet af den kommende uge, vil der formentlig være mulighed for at opleve op imod 200 storke over Danmark. Det skyldes, at sæsonens ungstorke fra Skåne, iblandet de gamle forældrefugle, vil sætte sig i bevægelse mod syd. Storkene står på den anden side af Øresund – og venter nu blot på stabilt højtryksvejr, der normalt virker som en trigger for en stork, der ska indlede trækket.



Trækkende storke fra Skåne på Orø i 2017 (Foto: Camille Nielskov)

 

Bornholmere og Sjællændere skal kigge op

Ifølge Jess Frederiksen, der er formand for foreningen Storkene.dk, er det primært på Sjælland, Lolland Falster og Bornholm, at man skal holde øje med himmelen.

 » Storkene fra Skåne trækker ofte via Falsterbo til Stevns og derfra videre over Lolland Falster mod Femern og videre ned igennem Tyskland på vej mod syd. Nogle gange er storkene dog trukket via Øresundsbroen til Amager og videre ud på Sjælland, hvor de kan opholde sig i flere dage til glæde for os danskere «, udtaler Jess Frederiksen, der dog også ser muligheden for, at en stor del af storkene aflægger solskinsøen Bornholm et kort besøg.

» At forudsige præcis hvor i Danmark storkene kan opleves, er mere udfordrende, end det er for en meteorolog at spå om vejret. Er der godt højtryksvejr syd for Sverige, ses det nemlig også nogle gange, at storken vover sig ud over Østersøen. Dermed kan Bornholm bliver midlertidig rasteplads for storkene, inden de flyver videre over havet mod Polen eller Nordtyskland. Men en ting er stensikkert, de 200 storke vil med garanti vække stor opsigt hvor de slår sig ned «
 

Fremgang for den vesteuropæiske storkebestand

Når storkene har passeret Danmark, vil nogle af dem flyve videre mod Afrika og andre mod den iberiske halvø, hvor mange storke fra primært Vesteuropa overvintrer. Klimaforandringer har allerede bevirket, at mange storke nu kan nøjes med en kort tur til Frankrig. Og netop det faktum, at storke ikke længere behøver at trække så langt, er medvirkende årsag til, at den vestlige ynglebestand af storke er i stor fremgang. Det vil få indflydelse på bestanden af storke i Danmark i de kommende år.



Storkeparret i Gundsølille med deres unger den 5. august
(Foto: Merete Carøe)



» I Danmark rekrutterer vi storke fra vores nabolande. De storkepar vi allerede har her, stammer oprindeligt fra Tyskland, Sverige og formentlig Holland. Og med fremgangen for storken i disse lande, er kimen nu endelig lagt til en spredning af bestanden. I år fik vi et nyt ynglende storkepar i Bækmarksbro ved Lemvig i Vestjylland, hvilket sandsynligvis varsler en ny tid for storken som dansk ynglefugl «, slutter Jess Frederiksen.

I Danmark har vi i år haft ynglende storke i Gundsølille ved Roskilde (tre unger), i Bækmarksbro ved Lemvig (en unge) og i Smedager ved Aabenraa (to unger). I 2018 var der blot to ynglepar i Danmark, der dog tilsammen fik hele 8 unger på vingerne.


Se mere her:
Merete Carøes billeder fra Gundsølilles storkepar 
Video af storkebesøg på Orø

 

© Copyright 2024 | Storkene.dk 
Powered by: Webex ApS