Lagt på Storkene.dk 23  juli 2021




Videnskabelig stalking af storke
 
Storkene.dk og Statens Naturhistoriske Museum er nu halvvejs igennem påsætningen af GPS´erne på de fire storkeunger, der skal udstyres med en lille ”rygsæk”. Omkring den 1. august påsættes de sidste to GPS-sendere på en unge fra hver af storkerederne i Broderup og Rens i Sønderjylland. De to første påsætninger er foregået gnidningsløst og uden problemer.
 
Dermed er der snart klar til afgang mod vinterkvarteret i september. GPS´erne, der sidder på de to storkeunger, som allerede nu er udstyret med en GPS, leverer allerede nu gode signaler. Ikke mindst storkeungen i Gundsølille har givet os indsigt i hvor storkene der finder deres føde, da den er begyndt at tage på lidt længere dagsture sammen med forældrene.
 
Men det skal ikke være nogen hemmelighed, at ikke alle har været lige begejstrede for projektet.



Hanstorken iført en 43 gram tung GPS sender (Foto: TV Syd). 


”Her på Storkene.dk har vi fået henvendelser fra danskere, der mener at det er dyrplageri at sætte en GPS-sender på storken og at det kan sammenlignes med stalking. Nogle mener, at man på den måde fratager storkene deres sidste rest af privatliv”, siger Jess Frederiksen fra Storkene.dk, der dog bestemt ikke er enig.
 
”Det er at tillægge storkene menneskelige følelser. At dømme efter storkenes adfærd, er der intet der generer dem. De lever præcis som storke uden GPS, får unger, trækker bort normalt og søger føde helt normalt. Der er intet, der indikerer, at storken har hverken gener eller på nogen måde lider overlast af at have den 43 gram tunge sender monteret i en sele på ryggen og senderne er gennemtestede og afprøvet på flere hundrede storke og andre fuglearter”.
 
Jess Frederiksen ser meget frem til at blive meget klogere på storkens træk. For ham handler det om data og viden.
 
”De data vi kommer til at modtage fra senderne, er derimod meget nyttige og kommer til at give os et klart og entydigt billede af hvor storkene trækker hen, hvor de søger føde – både på trækket og når de kommer tilbage til Danmark - samt hvor det eventuelt går galt hvis de skulle omkomme på trækket. I det hele taget får vi en klarhed, som vi aldrig nogensinde før har haft”.
 
 

Find storkene på Animal Tracker
 
Allerede fra nu af vil alle kunne følge de to storkeunger, der er blevet udstyret med en sender. Storkene kan følges via appen Animal Tracker, der er meget brugervenlig. Appen kan hentes her til både Smartphones, tablets og PC:
 
Apple Store:
https://apps.apple.com/us/app/animal-tracker/id813629500
 
Google Play:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mpio.movebank&hl=da&gl=US
 
Windows og Mac:
https://ideasforpc.com/download/animal-tracker-for-pc-download-free-for-windows-10-7-8-and-mac/
 
Man kan søge på enten art eller navn i appen og vælge dine favoritarter som foretrukne. Storken i Gundsølille kan søges under navnet ”Michaela” eller ringnummer 1E41. For at finde storken i Smedager søger man efter ringnummer 1E43.
 
Vil man vide mere om arbejdet med GPS, kan du med fordel se dette indslag (på tysk) med eksperten Dr. Michael Kaatz på tysk tv, hvor han fortæller om GPS projektet i Danmark og om hans arbejde i Tyskland:
https://www.mdr.de/video/mdr-videos/c/video-535342.html

 
 


De to storke som de fremstår på Animal Tracker
(Foto: Animal Tracker)




Storkenavne vækker opsigt
 

Simon Spies er kendt for mange ting – herunder sin talemåde, at ”dårlig omtale er bedre end ingen omtale”. 

Navnene på storkeungerne i Smedager, har i den grad sat sindene i kog hos de fleste storkeelskere. Astra og Zeneca er de officielle navne til de to storke, som er fundet via en konkurrence på TV Syd. Navnene har dog i den grad delt vandende.

Rigtig mange er utilfredse med navnene, som giver mindelser om død og pinsler og en vaccine, som vi i Danmark har kasseret, da den har vist sig ikke at være så effektiv som vaccinerne fra Pfizer og Moderna og derudover har udløst blodpropper hos nogle vaccinerede.



Navnene er valgt - og de ligger fast  (Foto: TV Syd). 


Lad os slå det fast med syvtommersøm. Storkene.dk har ikke haft noget med navnene at gøre. Vi er helt neutrale og forholder os primært til det faglige og arbejder på at få øget bestanden af storke i Danmark.
 
”Navne på storke kan være fint, da det knytter os til de herlige fugle. Men det er ikke noget Storkene.dk lægger så meget i. Vores fokus er det videnskabelige og faglige. Vi knokler for at forbedre biotoperne, så storkene bedre kan finde føde, på at sætte storkereder op for at tiltrække storke til egnede lokaliteter. Derudover sponserer vi tilskudsfoder for at give de nye danske storkepar et boost, så de kan få succes med at få unger på vingerne og dermed øge bestanden” siger storkeeksperten Mogens Lange Petersen fra Storkene.dk.
 
Han er ked af, at navnene har fået så stor opmærksomhed.
 
”Man kan mene hvad man vil om navnene Astra og Zeneca. Uanset hvad,  håber vi på, at vi om måske fire år, når Covid-19 forhåbentlig er lagt bag os, kan byde enten Astra eller Zeneca velkommen som danske ynglefugle. Så vil navnene give mindelser om et år med vacciner for at bekæmpe en global pandemi, Men navnene må ikke tage fokus fra det primære frivillige arbejde på at få storkebestanden til at vokse. Det vil jeg i alle tilfælde blive meget ked af".

TV Syd har lyttet til kritikken, men navnene ligger fast og bliver ikke ændret.
 
Navnet Zeneca kommer ikke til at fremgå på Animal Tracker. Der holder vi os til Smedager 2021 og ringnummer 1E43.




 

© Copyright 2025 | Storkene.dk 
Powered by: Webex ApS