Lagt på Storkene.dk den 10 maj 2019



Så er der jyske storkeunger

Forleden kunne vi her på Storkene.dk berette om den første danske storkeunge i Gundsølille på Sjælland og nu er der mere godt nyt til storkefans.

I storkereden i Smedager ved Tinglev i Sønderjylland, er det første af i alt fem æg udruget, og det var en ”fødsel” som hele Danmarks befolkning – samt øvrige storkefans over hele verden – kunne opleve direkte på deres skærm ca. kl. 19.45. I løbet af de kommende 8-10 dage vil de sidste fire æg klække.  Går alt som forventet, vil der være trængsel i reden, når vi når midten af maj måned.


Den første lille unge kigger frem !
(Foto: Sceenshot
©Storkene.dk/TV-Syd)


» Vi er som altid meget begejstrede, når storkeungerne kommer til verden og det er en begejstring, vi heldigvis deler med flere tusinde storkeentusiaster, der dagligt følger med i storkeparrets liv på det webcam, TV Syd og Storkene.dk i fællesskab driver «, siger Lotte Lykke Stendahl, der administrerer Facebooksiden for Storkene.dk. Hun oplever en helt speciel stemning i disse dage, hvor glæden dog hurtigt kan blive vendt til sorg.

» Stemningen derinde er helt speciel om foråret, både når alle venter på storkens ankomst fra Afrika og når det første æg klækker og de der følger med i storkeungernes opvækst ved, at det til tider kan være nervepirrende spændende. Nogle gange alt for spændende, når storkeparret må gøre kort proces med skrantende storkeunger « 

 

Intensivt landbrug giver storken udfordringer

Der kan være flere årsager til, at storkeunger bukker under. Den kritiske periode i en storkeunges liv indtræffer når den er to uger gammel. Så er ungen nemlig for stor til at blive beskyttet af forældrene og har stadig kun dun på kroppen, en dun der ikke formår at holde en kold regn ude. Derudover kan der være problemer for de gamle storke med at finde føde nok til storkeungerne, hvilket Mogens Lange Petersen, der er storkeekspert hos Storkene.dk, ofte har oplevet.


Mogens Lange Petersen mener der er for ringe betingelser for storke.
(Foto: TV Syd)


» De næste måneder vil vise, hvor mange unger der kommer på vingerne. Sidste år gik det helt fint, da der ikke var skyggen af regn i hele opvækstperioden. Tørken kunne dog være blevet en udfordring, men blev reddet af landmændenes kunstvanding af de mange dyrkede marker, der er i området af Smedager. Men jeg frygter altid det værste «, siger Mogens Lange Petersen og uddyber:

» Storken har svære betingelser i Danmark, der er præget af intensivt, dyrkede marker. Derfor skal et storkepar ofte flyve langt for at finde føde og imens sulter ungerne, der i takt med at de vokser, kræver mere og mere føde. Et storkepar skal hente op mod 500 kg føde til et kuld unger i ynglesæsonen, så der skal meget til, men jeg håber da, at vi i midten af juni kan ringmærke flere stærke storkeunger «

Planen er, at fødemanglen over de næste par år, skal bekæmpes med etablering af et netværk af småsøer. Sidste år fik storkeparret tre unger på vingerne i storkereden, der siden 2012 har været beboet af ynglende storke.

Storkene.dk vil om kort tid invitere til informationsarrangementer ved både storkereden i Gundsølille og ved reden i Smedager. Arrangementer annonceres på hjemmesiden og på Facebook.



Storken vil godt Danmark - men vil vi den?

Udover storkeparrene i Smedager og Gundsølille, er der i 2019 et nyt storkepar i omegnen af Bækmarksbro i Vestjylland. Dette nye storkepar vil dog få unger en måned senere end de to andre par, da æggene først er lagt nu. Reden findes på en privat grund og da storkeparret skal have ro og optimale betingelser for succes, vil Storkene.dk ikke offentliggøre den præcise lokalitet.


Det nye storkepar i nærheden af Lemvig
(Foto: Lotte Lykke Stendahl 
©Storkene.dk)


Vi har længe været usikre på, om det nye og unge storkepar ville skride til egentlig yngel, men noget tyder på, at der nu er lagt æg, og at rugningen nu er ved at blive indledt. Derfor kan vi endelig sige, at Danmark langt om længe har fået et nyt ynglende storkepar. Noget som Mogens Lange Petersen forudså  - og håbede på - i starten af foråret. Dermed er der tale om en fremgang på 33 % - dog fra et meget lavt niveau. Siden 2012 har der blot ynglet to par storke i Danmark, og sidste gang Danmark havde 3 par ynglende storke, var i 2004.

» Vi kan kun håbe på, at de mange nye storke der har besøgt Danmark i dette forår, indvarsler en ny tid for storken i vores land og at det giver sig udslag i flere  ynglepar, men det kræver, at storken tilbydes et levested, hvor den kan yngle. Derfor skal de mange planer om nye vådområder, som man taler om fra politisk side, også realiseres. Ellers vil der ikke være meget håb for en stabil vækst i ynglebestanden », siger Jess Frederiksen, der er formand for Storkene.dk og fortsætter:

» Det er faktisk lidt som at invtitere gæster ind i sit hjem, dækker fint op på bordet med det fineste sølvtøj, men så glemmer man lige, at der også skal mad på tallerken. I Danmark har vi masser af fornemme storkereder, men kun ganske få restauranter, der serverer et mættende måltid storkemad. Der er en årsag til, at man i et lille land som Litauen, har en storkebestand på næsten 20.000 par ynglende storke, mens vi her i Danmark, kæmper for at have blot 3 par »

» I Litauen tilbydes storken boliger der minder om håndværkertilbud, men restauranterne serverer rigeligt med gourmet mad for storkene. Og havde vi blot nogle flere ådale, der fik lov til  svømme over, ville det være en stor håndsrækning til storken », slutter Jess Frederiksen



Storkerede i Litauen
(Foto: Alf Blume 
©Storkene.dk)

 
 
 

© Copyright 2024 | Storkene.dk 
Powered by: Webex ApS