Lagt på Storkene.dk den 20. maj  2021


Polarkulden dræbte storkeunger
 
At vejret kan være både en god medspiller og en grim modspiller, er 2018 og 2021 gode eksempler på.
 
I 2018 var der fem udfløjne storkeunger i Gundsølille ved Roskilde. Det skyldes at vi dengang havde et knastørt forår og en forrygende varm maj måned.
 
I 2021 er det hele vendt på hovedet. Kold polarluft har ligget over Danmark det meste af maj måned og givet sig udslag i både regn og meget kolde nætter. Den slags vejr, er ikke noget der bekommer et storkepar med unger. Resultatet ses tydeligt i storkereden i Gundsølille. Jess Frederiksen og Merete Carøe fra Storkene.dk var tirsdag aften ved storkereden med en drone, som skulle hjælpe til med at kaste lys over situationen i reden. Og det var et nedslående syn, med kun en overlevende unge og to rådne æg.



Den overlevende unge ses her i storkereden.  
(Foto: Jess Frederiksen,
©Storkene.dk)


”Jeg havde forventet, at det ikke var mange unger der havde overlevet det kolde vejr. Men da der var fem æg i reden i april, håbede jeg på, at bare to unger havde overlevet kulden. At der kun er en unge tilbage, er virkelig trist” siger Jess Frederiksen fra Storkene. Han gjorde dog en positiv observation.
 
”Den overlevende unge er meget velpolstret. Kun meget langvarig kold dagsregn kan gøre det af med ungen og det er der ikke udsigt til i Gundsølille i de kommende dage”.



Dronen  generer ikke storkene
(Foto: Merete Carøe,
©Storkene.dk)
 

 
Også døde unger i Smedager
 
I Smedager ved Tinglev er to storkeunger ud af fire omkommet siden de kom til verden fredag. Bliver de to døde unger kastet ud af reden indenfor de nærmeste dage, vil dyrlæge Bjarne Østergaard Rasmussen foretage en obduktion for at forsøge at finde frem til dødsårsagen. Som det ser ud nu, er der bare ikke meget kadaver tilbage i reden. Dyrlægen kommer med sit bud her.

"Kulde er langt den mest sandsynlige dødsårsag til den tidlig redeunge-død hos storkene. Nogle fuglearter kan på det nærmeste både varme og fodre ungerne, medens de ligger under moderen. Storkens lange ben og lange næb umuliggør denne manøvre. Derfor er storkeunger særligt udsatte for hurtig underafkøling i forbindelse med (stående) fodring i koldt og vådt vejr. Blot en lille afkøling ”bedøver” og sløver hurtigt en lille dunungerne, så de ikke tigger efter mad mere. Tiggerefleks og fodringsrefleks hører helt naturligt sammen. Derefter kan det gå hurtigt ned ad bakke i en slags dødspiral. Naturens barske virkelighed" udtaler Bjarne Østergaard Rasmussen. 

Det forventes, at ungen i Gundsølille bliver ringmærket i starten af juni måned og senere i samme måned, vil ungen få påsat en GPS sender, sådan, at dens færd ud i verden kan følges. Også ungerne i Smedager vil få påsat en GPS. Op til fem danske storkeunger vil i 2021 indgå i et landsdækkende GPS projekt finansieret af Storkene.dk og styret i samarbejde med Zoologisk Museum i København.

Se dronevideo fra storkereden i Gundsølille her:

Gundsølille - film 1
Gundsølille - film 2


 

© Copyright 2024 | Storkene.dk 
Powered by: Webex ApS