Lagt på Storkene.dk 17. april 2022Annika og Alfred fandt hinanden
 
Lørdag formiddag fandt storkeparret Annika og Alfred sammen igen. Da storkereden de boede på i 2021 er besat af et nyt storkepar, havde Storkene.dk forventet, at parret ville flytte ind på reden i Store Jyndevad eller på den rede som er placeret på en kornsilo uden for Rens. Det er reder, som Alfred allerede har overnattet på i år. Men storkene vil det muligvis anderledes.
 
Storkeparret lader til at være flyttet lidt mod nordvest til landsbyen Jejsing i Tønder Kommune. Her har tre af byens borgere forrige år rejst en storkerede på en pæl. Reden har været besøgt af en 3-årig svensk stork i denne uge, men Langfredag fordrev Alfred den unge landsmand og overtog boligen. Dagen efter var der pote – Alfred fik en mage med hjem til reden.


Storkeparret Annika og Alfred i 2021 (Foto: Poul Erik Junk)

 
Storkeeksperten Hans Skov fra Storkene.dk var tilfældigvis på stedet, da storkeparret landede på reden første gang og han er sikker på, at det er Annika. Modsat Alfred er Annika ikke ringmærket og derfor er det altid lidt mere svært at vurdere hvilket individ der er tale om.
 
”Jeg havde hørt om, at Alfred muligvis var på reden i Jejsing og lagde derfor vejen forbi i det gode vejr. Og ikke længe efter jeg var ankommet landede to storke i reden. Alfred havde været på en flyvetur hvor han havde mødt en hunstork og sammen fløj de til den nye rede i Jejsing”, udtaler Hans Skov.
 
”Der var sympati med det samme og parringerne indledtes prompte. Ligesom sidste år, udviser Alfred stor omsorg for Annika og sidder ofte og nusser hende. Da de flyver ned på marken under reden er det helt tydeligt for mig, at der er tale om Annika, som jeg har fulgt tæt siden hun første gang ynglede i Smedager ved Tinglev i 2012. Man ser straks når storke, der kender hinanden, genforenes. Det svinger bare med det samme”.
 
 
Ikke sikkert storkeparret bliver i Jejsing
 
Om de to storke så bliver i Jejsing er endnu for tidligt at sige. Den rede de ynglende på i landsbyen Rens i 2021 er nemlig igen ledig, efter at det nye storkepar der havde overtaget reden, tilsyneladende er flyttet til en anden rede i Rens, som i år er opsat en af privatperson. Hans Skov tvivler dog på, at de to storkepar kan tolerere hinanden i samme landsby.
 
”Der er for meget uro og det er også derfor, at det nye par har skiftet rede. Der har været alt for mange slåskampe med rivalen Alfred og det er parret blevet trætte af og har formentlig nu bosat sig på den nye rede. Jeg kan se, at de bygger godt på reden og det kan være tegn på, at det er denne rede der skal yngles i. Hos Storkene.dk forsøger vi altid at lave en spredning af rederne, så de ikke placeres alt for tæt. På den måde undgår vi alt for meget ballade”.Annika og Alfred fik i 2021 tre unger, der ses på denne flotte
plakat. (Foto: Hans Skov)


I Jejsing håber man på, at Annika og Alfred i år skal yngle i deres by. Det var Henning Schmidt Andresen, der i 2021 sammen med to af landsbyens andre borgere to initiativ til reden.
 
”Jeg kan roligt sige, at da vi rejste storkereden blev der grinet lidt af vores projekt i byen. Ingen troede på at der kom storke til vores lille by. Allerede sidste år var der dog besøg af flere storke på vores rede og inden Alfred ankom Langfredag har der været flere besøg i år. Men nu er der et storkepar her og jeg ved, at hele byen er glade for det” siger Henning Schmidt Andresen til Storkene.dk.
 
”Min kone og jeg har fulgt med i livet reden i Smedager (på TV Syd) i mange år og kender jo derfor Annika fra TV. Derfor er det nærmest helt utroligt at hun nu er flyttet ind på vores storkerede. Det er en stor ære at have hende og Alfred boende. Jeg kan allerede nu sige, at vi har svært ved at lave andet end at holde øje med storkereden”
 
De kommende 8-10 dage vil vise, om storkeparret mener det alvorligt og bliver i Jejsing. Sidste år pendlede samme storkepar mellem rederne i Store Jyndevad og Rens i flere uger og først i sidste øjeblik faldt valget på Rens.

I skrivende stund er der i Sønderjylland ynglende storkepar i Rens, Broderup, Smedager og nu muligvis Jejsing. På Sjælland er der et ynglende par i Gundsølille og i Vestjylland er der en enlig stork på reden i Bækmarksbro. Der er stadig godt tre uger til at få dannet nye storkepar. Som en tommelfingerregel skal storke have dannet par og indledt yngel på en rede senest den 10. maj, hvis de skal lykkes med at få unger på vingerne. Det er derfor forventningen, at flere par vil blive etableret i dette forår.
 

Respekter storkeparrets brug for fred og ro!
Ønsker man at besøge storkeparret, så følg venligst de lokale anvisninger! Man skal ikke gå for tæt på reden, men holde sig bag den kæde der er sat op.

Se Alfred overtage storkereden i Jejsing dette lille filmklip
Se storkeparret i Rens kæmpe mod Alfred her
Se storkeparret i Gundsølille på reden her

Hvorfor er der flere storke i Danmark end før? Se dette indslag fra Ribe og Slesvig Holsten her

 

© Copyright 2022 | Storkene.dk 
Powered by: Webex ApS