Lagt på Storkene.dk 6. januar  2023


Storketur til Masurien i Polen fra d. 17.-21. maj 2023

Turen er kun for medlemmer af Storkene.dk
Klik her for at blive medlem

DESVÆRRE ER TUREN UDSOLGT, MEN MAN KAN SKRIVE SIG OP TIL AFBUDSPLADSER
 
Storken i Polen trives endnu, men ikke så meget som før.

I disse tider er der ved at blive vendt op og ned på udviklingen i verdens storkebestand. Hvor man før i tiden oplevede fremgang for storken i Østeuropa, er det nu modsat. Det er nemlig i vest, at bestanden stiger med stor fart, mens den visse steder i øst går tilbage.

Et af de lande der virkelig mærker tilbagegangen, er i Polen. Sidste optælling fra 2014 viste, at 43.000 ynglepar holder til i landet. Polakkerne har været stolte af at kunne sige, at hver 4. stork i verden er polsk. Men storkebestanden i Polen er på retur og fra 2015, blev Spanien det land i verden med den største bestand af hvid stork.  Der er dog stadig rigeligt med både storke, og flot natur i Polen. Ikke mindst i storkens polske hjerteland i Masurien, hvor storken ikke er trængt. Det er netop Masurien vi skal besøge på denne tur.

Naturen i det østlige Polen virker for danskere meget bekendt. Landskabet ligner umiddelbart det danske med marker og lunde, men befolkningstætheden er langt mindre og agerbruget meget mere ekstensivt med vidtstrakte enge og usprøjtede marker. Mange fugle, der kun sjældent ses i Danmark, stortrives stadig i det østpolske landskab på trods af, at afstanden til Bornholm er under 600 km.

Levestandarden i de søvnige landsbyer i det østlige Polen er set med vores øjne stadig ganske ringe. Det er derfor helt naturligt, at Polen har gang i en moderniseringsproces, hvor også landbruget intensiveres. Men udviklingen vil i de kommende år fortsat sætte sig sine spor, og have en negativ konsekvens for storkebestanden. Der er dog stadig tid til at nyde landskabet og de mange tusinder af storke - forhåbentlig i mange år fremover.

Endnu engang er det storkeeksperten Hans Skov, der vil være vores kompetente guide på turen.


Klassisk storkerede i Masurien (Foto: Merete Carøe)

 
Om Masurien

Masurien kaldes også for Europas grønne lunge.

Regionen ligger i den nordøstlige del af Polen og er en yderst tyndt befolket region med tusindvis af søer og dybe skove. Områdets vestlige del, omkring De Masuriske søer, er vært for en stadig tiltagende turisme, mens den østlige del derimod byder på et ferieparadis for individualister og naturelskere. Både urskoven ved byen Bialowieza, nær den hviderussiske grænse, og sumpområderne ved floden Biebrza, er i sig selv en oplevelse.

Masurien er en historisk region i den nordøstlige del af Polen og rummer landets største indsølandskab. 

Området huser talrige arkitektoniske højdepunkter. Historiske slotte og gamle borge udgør her en del af landskabsbilledet og fortæller om regionens storslåede fortid.

Men på en tur med Storkene.dk, koncentrerer vi os naturligvis om vores elskede hvide stork.


Masurien udgør det røde område i det nordøstlige Polen 


Om Gdansk

Gdansk nævnes første gang i 997. Den blev hansestad i 1200-t. og inddraget i krigene mellem Polen og den tyske korsridderorden, som i 1308 indtog byen. I 1454 kom Gdansk under den polske krone og havde med sin havn ved mundingen af den sejlbare Wisla nærmest monopol på udenrigshandelen, herunder korneksport.

Ved Polens delinger i sidste halvdel af 1700-t. kom Gdansk under Preussen. 1919-39 var den stærkt tysksindede by en selvstyrende fristad med eget Senat, men underlagt Folkenes Forbunds højkommissær og i toldunion med Polen. Adolf Hitler krævede i et ultimatum i 1938 Gdansk indlemmet i Det Tredje Rige, og under 2. Verdenskrig blev havnen og det gamle centrum næsten totalt ødelagt.
 


Gdansk er absolut et stop værd.
 
I 1945 blev Gdansk atter polsk, og den tyske befolkning udvist. Den voksende utilfredshed med Polens kommunistiske styre affødte protestdemonstrationer i Gdansk, hvilket i 1970 førte til blodsudgydelse. I 1980-81 opstod her fagforeningen Solidaritet.

Den gamle bydel i Gdansk fungerede som byens levende handelscentrum fra 1400-tallet til 1700-tallet. Gdansk var på den tid en rig og blomstrende handelsby, der var med i Hanse-forbundet sammen med byer som Lübeck og Bremen. Man kan derfor opleve hansebyernes smukke og overdådige arkitektur i Gdansk gamle bydel.

 
Om Gizycko /Lötzen

Vi bor i den smukke by Gizycko /Lötzen med godt 25.000 indbyggere, der ligger mellem søerne Kisajno og Niegocin. Gizycko-søerne har en veludviklet turist- og sportsinfrastruktur med strande, talrige lystbådehavne, vandsportscentre og fritidscentre.


Det er tydeligt, at Gizycko ligger midt i sødistriktet.

I Gizycko /Lötzen finder man den historiske svingbro fra det nittende århundrede – den eneste bro af sin art i Polen og en af ??de få i Europa. Svingbroen åbnes for lystbåde flere gange om dagen. Broen åbnes manuelt af én operatør, og broåbningen tager cirka 5 minutter.


30 ubeskadigede intakte bunkere kan beses

I forbindelse med Gizycko /Lötzen, findes der i Mamerki/ Mauerwald 30 ubeskadigede bunkere fra Anden Verdenskrig (1939-1945), hvori den tyske hærs overkommando (OKH) var indkvarteret. Herfra planlagde og ledede OKH krigen mod Sovjetunionen, sammen med Adolf Hitler, som boede i det nærliggende "Wolfsschanze" hovedkvarter

Restauranter er der mange af, og de ligger inden for en meget kort gåafstand fra vores hotel.

Se mere om restauranter her


Om hotellet – Mazury Gizycko



Vores hotel - Hotel Mazury

Hotel Mazury
Aleja Wojska Polskiego 56
11-500 Gizycko
 
Hotel Mazury er et familievenligt hotel som ligger tæt på centrum. Der er gratis wi-fi på værelserne, og hotellets reception er åben døgnet rundt.

Gæster har adgang til boblebad og lounge.

Foreløbigt program og tider
 
Onsdag d. 17. 5. 23 – dag 1
 
Kl. 11.30
Busafgang fra Barresøgård, Slangerupvej 29, 3540 Lynge (her er der gode gratis private parkeringsforhold).
 
Kl. 11.50
Busafgang fra turistbusholdepladsen ved Allerød Station
 
Kl. 12.30
Busafgang fra turistbusholdepladsen ved Høje Tåstrup Station
 
Kl. 14.00
Kaffe - og kagepause ved Flyinge Kungsgård i Skåne, hvor vi ser turens første storke. Der er offentlige toiletter her. Vi forventer at gøre et stop på 1 t - 1½. Evt. kan du også spise din medbragte madpakke her

Kl. 18.00/18.30
Ankomst til Karlskrona Færgehavn. Vi samler pas ind og sørger for gruppe check-in. Vi går om bord samlet.

Kl. 21:00
Vi sejler fra Karlskrona til Gdynia med Stena Line, hvor vi indkvarteres i 2 personers kahytter med dusch og wc. På færgen er der flere restauranter, som tilbyder retter for enhver smag.
 

De første storke ser vi på Flyinge Kungsgård i Skåne 
(Foto: Merete Carøe)

 
Torsdag d. 18. 5. 23 – dag 2
 
Kl. 6.30 ankommer færgen til Gdynia. Før vi går fra borde, indtager vi morgenmadsbuffeten på færgen (med i kahytprisen).
 
Undervejs mod vores hotel gør vi et længere stop i Gdansk, hvor vi vil fokusere på den smukke gamle bydel.
 
Efter Gdansk kører vi ud i det masuriske landskab på vej mod Gizycko, hvor vi er fremme hen på eftermiddagen.
 
Kl. 19.00
Vi sætter os til bords og indtager vores velkomstmiddag i hotellets restaurant.


Dette syn kan man stadig møde visse steder i Polen 
(Foto: Merete Carøe) 


Fredag d. 19. 5. 23 – dag 3
 
Kl. 9.00
Vi kører mod NV og ser storkekolonien i Lwowiec/Löwenstein. I 2011 var kolonien den største med 49 par storke. Omkring 10 par har rede på middelalderkirken. Her får vi 2 timer på egen hånd i landsbyen og kan nyde indtrykkene.
 
Herefter kører vi til Szczurkowo/Schönbruch, ca. 20 km længere mod NV. Szczurkowo ligger direkte på grænsen til Kaliningrad enklaven. Hovedgaden ender ved et grænsehegn.
 
Ca. 40 par storke yngler her. I denne landsby gør vi holdt i ca. 1 1/2 time, hvor vi kan gå rundt på egen hånd.
 
Vi fortsætter vi til Zywkowo/Schemecken endnu 40 km længere mod vest.

Zywkowo er den mest kendte storkeby i Polen. Her ynglede 35 par storke på kun 8 gårde i 2022, hvilket gør stedet til en meget speciel oplevelse. En enkelt af gårdene, hvor der er besøgscenter for storketurister, har næsten halvdelen af landsbyens storkepar boende på tagene og i træer. I disse idylliske omgivelser indtager vi vores frokost.
 
Denne aften skal vi selv gå ud i byen og finde et sted at spise. Vi vil dog gå ud i mindre grupper, hvis der er stemning for det.


Parti fra Zywkowo (Foto: Merete Carøe)


Lørdag d. 20. 5. 23 – dag 4
 
Efter vi har spist morgenmad og tjekket ud af hotellet, er der mulighed for at besøge de gamle bunkere i Gizycko.
  
Herefter kører vi mod vest til Peciszewo/Waltersdorf. I denne meget maleriske forfaldne landsby yngler ca. 30 par storke. Landsbyen bærer stadig præg af de hårde kampe mellem russerne og tyskerne i februar 1945 og har ar efter skudsalver og granatnedslag.
 
Middelalderkirken blev skudt i stykker og fremstår nu som en malerisk ruin med 2-3 par storke på murkronen. Her bruger vi ca. 1½ time. Vi forventer også at lægge vejen forbi enten Gronowo (30 storkepar), Klejnowo (24 storkepar) eller Bardyny (26 storkepar).
 
Og så går turen ellers direkte mod Gdynia og Stena færgen, som igen afsejler kl. 21.


Peciszewo/Waltersdorf  - middelalderkirken med storkereder 
(Foto: Merete Carøe).

 
Søndag d. 21. 5. 23 – dag 5
 
Kl. 6.30 ankommer vi til Karlskrona og går fra borde efter morgenmaden. Bussen samler os op ved terminalen, hvorefter vi sætter kursen mod Danmark.

Vi forventer at være i Høje Tåstrup ved 10 tiden, som bliver det første stop. Herefter går det mod Allerød og Barresøgård. Mere nøjagtige tidspunkter vil blive meddelt senere.

 
Pris

Turen koster kr. 4.150,00 pr. person i dobbeltværelse og kr. 4.650,00 pr. person i enkeltværelse (dog deler man med en anden på færgen).
 
Det får du:

I prisen er inkluderet:
 
  • Transport t/r (bus, og færge i 2 pers. kahyt med morgenmad)
  • Kaffe, te og kage på udturen.
  • 2 nætter på Hotel Mazury, Gizycko, incl. morgenmad
  • 3 retters festmiddag den første aften på hotellet, incl. vand/saft og 3 glas øl eller vin, og en mini storkekage med logo til hver
  • Lunch Box til udflugtsdagene (19. og 20.5.) med sandwich, frugt, chokoladebar og vand
  • Kompetent guidning ved Hans Skov
 

Valuta

Valutaen er polske Zloty. Omregn vekselkurs her.

  
Huskeseddel og andre informationer
 
-  Deltagere er ikke dækket af rejsegarantifonden. Har man ikke en rejseforsikring, kan den eventuelt tegnes her. 
-  Husk også at købe en afbestillingsforsikring, hvis du ikke har en i forvejen.
-  Husk at medbringe pas!
-  Visse steder, på private parceller hvor vi skal se og fotografere ejendommelige storkereder, kan vi komme ud for, at der kræves lidt småpenge af os. .
-  Området vi kommer til at befinde os i igennem dagene er meget afsidesliggende. Derfor har vi arrangeret en turmadpakke til alle.
-  Vand og øl kan købes på bussen.
-  Stikkontakter er de samme som i Danmark - der er ikke brug for adapter
-  Solidt fodtøj og vandtæt tøj kan der blive brug for.
-  Bussen har naturligvis et toilet, men chaufføren henstiller til, at det kun benyttes i ”nødstilfælde”.
-  Aftensmad på færgen ud og hjem samt 2. aften i Polen er for egen regning.
-  Frokost 1. dag i Polen er for egen regning (i Gdansk)
-  Vi skal have en madpakke med hjemmefra til rejsedagen 17.5.
-  Vi kommer til at gå en del, og går om bord på færgen, så rejsen er ikke for gangbesværede
-  Færgen er kontantløs. Det betyder, at du kun kan betale for dine køb ombord med et kreditkort eller med et debetkort. 
 
Tilmelding til Merete Carøe på merete@storkene.dk.

 Angiv værelsestype og evt. ønske om at dele kahyt med en bestemt person, hvis du ønsker enkeltværelse på hotellet (ellers sættes du sammen med en anden deltager af samme køn)
 
Depositum skal betales ved tilmelding, men du skal ikke betale noget, før du hører, om der er plads, og modtager et deltagerbevis. 
 
Bemærk, at vi desværre har en meget kort deadline for betaling af hele beløbet. For denne tur er fristen den 10. februar. 


Yderligere information
 
Er der spørgsmål til turen eller betaling kan henvendelse rettes til Merete Carøe på merete@storkene.dk  

 

© Copyright 2024 | Storkene.dk 
Powered by: Webex ApS