Lagt på Storkene.dk den  6.  juni 2020


Storkesensation på Djursland


I Enslev på Djursland, er der netop indtruffet en begivenhed, som ikke er set siden 60´erne. Der er nemlig kommet storkeunger i storkereden, der blev indtaget af et storkepar i april måned.
 
Det var naturfotografen Peter Staunsbjerg, der fredag eftermiddag, kunne se noget der lignede en fodring og herefter kontaktede Storkene.dk.
 
”Det ser ud som om der gylpes føde op i reden” lød den korte melding fra Peter Staunsbjerg.
 
Andre er nu kommet med samme observationer og lørdag formiddag, har Peter Staunsbjerg indsendt billeder, der viser en fodring i storkereden.Fordring i storkereden (Foto: Peter Staunsbjerg)
 
”Det er helt klart, at storkene nu er i gang med fodring i storkereden. Storkene skiftes til at være ude på jagt efter orme og når de returnerer, gylper de føde op til ungerne. Eller ungen, da vi ret beset ikke ved, hvor mange unger der er tale om” siger storkeeksperten Mogens Lange Petersen fra Storkene.dk.
 
Unge storke lægger ikke mange æg, så derfor kan det godt være, at der kun er lagt et æg.
 
Storkeparret går nu en ekstremt travl tid i møde, da storkeunger er glubske. Mogens Lange Petersen mener, at det er godt, at tørken er afløst af regnvejr
 
”Regnvejret medfører, at regnorme, der er den foretrukne føde for små storkeunger, nu kommer op til overfladen og er nemme at finde for storkene. Og det er meget vigtigt, hvis ungerne skal vokse sig store"

Kommer der unger på vingerne i storkereden, vil parret trofast vende tilbage i 2021 for at yngle igen.


 
 

Vestjyske storkeunger ser dagens lys

 
Også i Bækmarksbro ved Lemvig, er der fredag kommet storkeunger. Her har parret i en god måneds tid, ruget på fem æg, hvoraf de to æg fredag er klækket.
 
Parret kom til storkereden i 2019, hvor de ynglede for første gang i deres liv. Forrige år blev det til en unge, men håbet er, at de fem æg bliver til tre flyvefærdige storkeunger.


To storkeunger fodres. Foto: TV-Midtvest/Storkene.dk


Storkeparret er nu mere rutinerede en i 2019 og derfor bør de kunne få to-tre unger på vingerne. Det er dog betinget af, at vejret arter sig.
 
”Godt vejr for nyklækkede storkeunger er regnbyger i ny og næ, men ikke dagslange kolde regnskyl, der kan virke dræbende på storkeunger” udtaler Mogens Lange Petersen.
 
De kommende dage vil de sidste tre æg formentlig klække. Og det er barsel, som hele Danmarks befolkning kan følge med i direkte på skærmen.


 

Sjællandske storkeunger er ringmærket

 
Mens der er små unger i storkerederne i Enslev og Bækmarksbro, blev der torsdag ringmærket to store storkeunger i Gundsølille ved Roskilde, der formentlig er fem uger gamle. I forbindelse med ringmærkningen, blev der taget en fjerprøve fra de to storkeunger, som nu skal sendes til DNA test hos dyrlæge Bjarne Østergaard Rasmussen. DNA testen skal afsløre kønnet på de to storkeunger.
 
”Det er meget robuste storkeunger, som nok skal klare sig og blive flyvefærdige. Ikke engang dagslang regn, bør kunne gøre det af med de storkeunger” siger Hans Skov fra Dansk Ornitologisk Forening (DOF).To storkeunger i Gundsølille (Foto: Hans Skov)
 
Resultatet af kønstesten ventes klar om et par uger.
 
Det forventes, at storkeungerne her vil flyve af reden i midten af juli måned.


 

Her kan man opleve danske storkepar:

Broderup (storkeparret er tilbage, men forbliver ungeløst)
Bækmarksbro (unger) 
Enslev (unger)
Smedager (3+5 æg) 

Gundsølille (2 unger)
Ganløse (ungt par uden yngel)

 

© Copyright 2020 | Storkene.dk 
Powered by: Webex ApS