Lagt på Storkene.dk  søndag den 17 febuar 2019Storken er kommet til Danmark

 

Den ultimative forårsbebuder er spottet i Danmark. Det skete søndag eftermiddag ved Aakirkeby på Bornholm, da en lokal beboer observerede den allerførste trækkende stork i Danmark. Storken blev set fødesøgende hele eftermiddagen ikke langt fra Aakirkeby.

Storken er ringmærket og beskrivelsen af ringen kunne tyde på, at storken kommer fra Tyskland. Ringen er nemlig en mørkegrøn plastring af typen ELSA, der anvendes i Tyskland. Det kan dog ikke udelukkes, at storken er fra Skåne, hvor man bruger samme type ringe, dog i kombination med farveringe på modsatte ben.

Opdateret 15:16 20-02
Storken er nu identificeret
Storken bærer en alu-ring, der ved ankomst til Bornholm var snavset og derfor blev forvekslet med en mørk ring og identifikationen viser, at det er en han-stork fra Skåne.
Vi har også at gøre med en ældre herre, da han er registreret med fødselsår 1996. Han er på et tidspunkt indfanget og ringmærket,  hvorfor ved vi ikke.
Han har haft 5 forskellige mager og boet på 4 forskellige reder i Skåne. De seneste 3 år har han ynglet på en rede, i toppen af et gammelt Elmetræ der er gået ud.
Han overvintrer i Tyskland, hvilket forklarer, at han er så tidligt på den, raster lidt på Bornholm og formentlig er han allerede nu på vej til Skåne og sin mage, som han har ynglet med siden 2010.Syd for Danmark, har man i flere dage set storke, så det var bare et spørgsmål om tid før den første stork satte fødderne på dansk grund. Storken i Aakirkeby vil blive efterfulgt af flere storke i de kommende uger, hvoraf mange af disse, vil have kurs mod Skåne, hvor der yngler op imod 70 par storke (2018).

Storken der nu er landet i Danmark, er en af de tidligste ankomster af trækkende storke nogensinde i Danmark. Tidligere ankom storken fra starten af april, mens mange nu ankommer allerede i starten af marts - og endda tidligere. Sidste år ankom storken den 25. februar.

 Hunstorkens første landing i Smedager 2018 (Arkivfoto: Storkene.dk)

 

De storke vi ser nu er de såkaldte vesttrækkere, der primært overvintrer i Spanien, mens de storke der ankommer i april måned kaldes østtrækkere og kommer hele vejen fra Øst-og Sydafrika. Storkene, der har overvintret i Spanien, har en meget kort og ufarlig tur på maksimalt et par uger, før de er retur i yngleområdet i det nordvestlige Europa. Storkene der kommer fra Øst-og Sydafrika har cirka 6-8 ugers rejsetid, før de er tilbage på ynglepladserne i Europa. Og disse storkes rejse er brolagt med mange forhindringer, herunder både ulovlig jagt i Libanon, fare for kollision mod vindmøllevinger og højspændingsledninger, samt faren for at ramme ind i vintervejr når de passerer balkan.

I Danmark ynglede der i 2018 storke i Smedager i Sønderjylland og i Gundsølille på Midtsjælland. Om der kommer flere storkepar i 2019 vil de kommende måneder vise. Skal et storkepar lykkes med yngel, skal det have dannet par senest den 15. maj.

Tre storke har overvintret i Danmark i år. En stork ved Veksø vest for Ballerup og det gamle storkepar i Gundsølille.

Flotte billeder taget af David Nestved mandag den 18/2For mere information om storke i Slesvig Holsten og Skåne:


Storke i Skåne
Storke i Slesvig Holsten

© Copyright 2021 | Storkene.dk 
Powered by: Webex ApS