Lagt på Storkene.dk den 25. januar 2020


Klar til ankomst i Vestjylland
 

Hele lørdagen er der blevet arbejdet med storkereden i Flynder ved Bækmarksbro, hvor storkeparret Yvonne og Kjeld formentlig om få uger slår sig ned for at indlede en ny ynglesæson. Rent faktisk var det blot kronen på værket, der manglede at bliver sat på, siger Lotte Lykke Stendahl fra Storkene.dk. 
 
”Vinteren er brugt på at støbe fundamentet til master, svejse masterne sammen og rejse dem. I dag er det blot reden som er blevet foret med spagnum og halm og flettet med bøgegrene. Var det en lejlighed der skulle beskrives, ville det lyde noget i retning af – lys og lækker møbleret lejlighed, med fantastisk udsigt tilbydes klar til indflytning”.



Storkeparret Yvonne og Kjeld i 2019. ( Foto: Lotte Lykke Stendahl)
 
Det er dog ikke kun en storkebolig, der nu står klar. Dagen er også brugt på at installere det kamera, der fremover skal overvåge storkeparret.
 
”Teknikere fra TV-Midtvest brugte lejligheden til at trække kabler og montere det avancerede kamera, der skal give alle danskere mulighed for at følge med i livet hos Yvonne og Kjeld. Nøjagtig som i Smedager, hvor tusindvis af danskere – bosat over hele kloden – hver dag i hele storkesæsonen, nyder godt af at kunne følge storkeparret Annika og Tommy”, udtaler Lotte Lykke Stendahl.
 
Kameraet skal nu testes den kommende tid. Det forventes at man går live på TV-Midtvest i løbet af februar måned.


Den færdige storkerede er klar.
Klik på foto for flere billeder fra dagen. (Foto: Hans Skov)
 
 
Paddeekspert så på vandhuller
 
En ting er bolig og kamera. Men uden mad og drikke, kommer der ikke mange storkeunger på vingerne. Derfor var den førende paddebiolog i Danmark, Kåre Fog, inviteret på markvandring for at se nærmere på de vandhuller, der allerede er anlagt på engene ved Flynder Å. Er de gode nok til at opformere frøer? Det mener Kåre Fog, der dog kommer med nogle anbefalinger.
 
”Jeg mener godt man kan forbedre vandhullerne. De har for stejle kanter og er helt tilgroet med græs. Det optimale paddevandhul – som også egner sig som fødekammer for storkene – har flade bræmmer, hvor storkene kan spankulere rundt i kanten og fange frøer og salamandere. Derfor vil jeg opfordre Storkene.dk til at finde en løsning. Om ikke andet, bør kanterne planes ud og samtidig bør de renses op” siger Kåre Fog.

 

Optimalt paddevandhul, med flade aflange bræmmer - dette i Smedager.
(Foto: Benny Appel)

Udover forbedring af vandhullerne, anbefaler Kåre Fog, at der etableres flere paddevandhuller, samt at få iværksat en græsning af engene i Flynder Ådal. Storke kan ganske enkelt ikke finde føde i højt græs. Alternativet til afgræsning er, at få etableret et permanent storkevenligt høslet.

Storkene.dk arbejder på en kombination af begge dele og vil nu nedsætte en arbejdsgruppe, der skal finde løsninger omkring plejen af ådalen. 
 
Tilbage er der blot at vente på ankomsten af storkene, som formentlig indfinder sig tidligere end forrige år. Og skulle de ikke dukke op, så har vi en ny situation - og mange skuffede mennesker.
 
”Vores forventning er dog, at storkeparret i år vil haste mod storkereden og ankomme i marts måned. Redens koordinater er plottet ind i storkens GPS system og de kender kun en vej – og det er fremad mod deres hjem” siger Lotte Lykke Stendahl.
 
I 2019 ynglede der tre par storke i Danmark. Udover parret i Flynder ved Bækmarksbro, var der storkepar i Gundsølille ved Roskilde og i Smedager ved Tinglev.

Vil du vide mere...

Se billeder fra dagen her
Se reportage fra dagens arbejde på TVMV her.
Milde vintre får storkene til at droppe vintertrækket
 

© Copyright 2024 | Storkene.dk 
Powered by: Webex ApS