Lagt på Storkene.dk den  8. maj 2020 

Nyt storkepar på Sjælland


Siden 2004 har der kun været et storkepar på Sjælland, nemlig storkeparret i Gundsølille. Men nu er der endelig ved at danne sig et nyt storkepar. Parret har slået sig ned, et meget overraskende sted.

Storkeparret ankom søndag den 3. maj til Høje Tåstrup, hvor storkene fouragerede omkring området ved Høje Tåstrup Kirke. Parret skabte nærmest trafikkaos på Roskildevejen, da de rastede på nogle store lygtepæle langs den befærdede vej. 

Forventningen var, at storkene var på gennemrejse, men hurtigt viste det sig, at storkene ville det anderledes. Og mandag var de så rykket lidt mod vest og gik i Hakkemosen.

"Vi blev kontaktet mandag af en lokal beboer, der kunne fortælle, at storkene nu fløj med redemateriale. Og så blev interessen straks noget større" siger Jess Frederiksen, der er formand for Storkene.dk. Storke bygger nemlig kun rede, hvis de mener det alvorligt.

"Ret hurtigt blev det klart, at interessen for Hakkemosen ikke blot var af midlertidig karakter, og at storkene virkelig ville flytte ind her. Da et selvbyggerprojekt ville tage for lang tid, tog vi fat i Thomas Gyalokay, der er naturvejleder i Høje Tåstrup Kommune. Og herefter gik det stærkt med at få stablet en opsætning af en storkerede på benene"


Storkeparret i Høje Tåstrup generes ikke af mennesker, men af drillende stormmåger (Foto: Jens V. Bruun)


 

Hurtig aktion fra Høje Tåstrup Kommune


Da storkene forsøgte sig med bygning af rede på en lystmast, var det oplagt, at det var her storkereden skulle op. 

Storkene.dk leverede kvit og frit en indflytningsklar storkerede til Høje Tåstrup Kommune torsdag middag - og inden fyraften, havde kommunens folk fået fat i en lift og fået monteret reden på toppen af den meget høje lystmast.

Fredag morgen takkede storkeparret for boligtilbudet og flyttede ind.

Storkeparret generes ikke af de mange mennesker der færdes i området. Der er både hundeluftere, en genbrugsplads og en tennisbane tæt på storkereden. Men stormmågerne er ikke tilfredse med storkeparret, som de mobber kraftigt. Det forventes dog ikke, at storkene lader sig skræmme bort.

"Det er virkelig helt vildt og sensationelt. Jeg har leveret mange storkereder til håbefulde danskere, men at et storkepar er flyttet ind så hurtigt, er en kæmpe overraskelse" siger Lars Juel Sørensen, der er næstformand i Storkene.dk. Han glæder sig over, at der nu er udsigt til et nyt storkepar på Sjælland.Storkeparret søger her føde i Hakkemosen (Foto: E. Eliasen)


"For os, der arbejder for at få storken tilbage som ynglefugl, er dette et stort øjeblik, som vi har ventet på i mange år. Jeg håber virkelig, at dette indvarsler nye og bedre tider for storken i Danmark", slutter Lars Juel Sørensen.

Og måske Lars Juel Sørensens håb bliver indfriet. 2020 er nemlig et specielt år for storken i Danmark. Der er set overordentlig mange storke rundt omkring i Danmark  Med tre nye storkepar i Jylland, er der tydelige tegn på,  at storken nu endelig har indledt sit indtog i Danmark.  Begge storkene i Høje Tåstrup er ringmærket med danske ringe.

Storkene vil formentlig være kommet for sent til at yngle i 2020, men bliver de sommeren over som par, vil de med stor sandsynlighed komme tilbage til næste forår for at yngle. Som udgangspunkt skal  storke have etableret sig som par inden den 10. maj, hvis de skal have succes med yngel.

Hvornår der sidst var ynglende storke i Høje Tåstrup Kommune, er Storkene.dk meget interesseret i at vide, da vi ikke har kunnet finde oplysninger om dette.  Har man viden om dette, er man meget velkommen til at kontakte Storkene.dk.


 

© Copyright 2020 | Storkene.dk 
Powered by: Webex ApS