Lagt på Storkene.dk 12. marts 2022


Stork har taget en grim souvenir med fra Spanien
 
At foråret er over os fornægter sig ikke. Sammen med forårets ankomst er der nu spottet storke mange steder i Danmark og de to kameraovervågede storkereder i henholdsvis Smedager i Sønderjylland og Bækmarksbro i Vestjylland, er nu atter beboede af storke.  Storkereden i Smedager blev indtaget den 1. marts, mens hanstorken Kjeld landede lørdag morgen på reden i Bækmarksbro. Dermed kan danskerne nu igen følge med i livet i to danske storkereder.
 
Men særligt i Bækmarksbro har storkens ankomst vakt en del nysgerrige blikke.  Ikke længe efter ankomsten var det nemlig tydeligt, at venstre ben ikke var helt som det plejede.
 
”Benet er lysegrønt og umiddelbart kunne det på afstand ligne gips, der blot var smurt sjusket på nederste del af benet. Men vi har nu nærstuderet fotos af storken og det er tydeligt, at der ikke er tale om gips. Derimod har storken på en eller anden måde fået sprøjtet et tykt lag grønt polyuretanskum på benet”, siger storkeeksperten Mogens Lange Petersen fra Storkene.dk.



Byggeskummet ses tydeligt på venstre ben (Foto: TV Midtvest/Storkene.dk)

 
Hvis vi tidligere har været i tvivl om hvor Kjeld overvintrer, er vi det nu ikke længere. Ifølge Mogens Lange Petersen kan storken næsten kun have fået påført polyuretanskummet et helt bestemt sted.
 
”Kjeld overvintrer helt sikkert på en af de spanske lossepladser, hvor titusindvis af Vesteuropæiske storke overvintrer.  Netop på disse noget unaturlige biotoper findes der masser af føde til både storke, gribbe og glenter. Desværre er det  i sagens natur ikke kun føde der findes her.  Det vrimler med plastik, batterier, glas, metaller og gammelt byggeaffald. Netop byggeaffald er det vi nu ser påført på Kjelds venstre ben”.
 
”Hvordan hanstorken har fået skummet på sig, kan man kun gætte sig til. Det kan være der er gået hul på en dåse med polyuretanskum og det så har sprøjtet ud over benet. Skummet bruges til isolering og ligeså snart det bliver sprøjtet ud af dåsen og bliver iltet, udvider det sig og størkner. Heldigvis er skummet ikke tungt og har tilsyneladende ikke hæmmet storken i hverken dens træk eller evne til at søge føde”, udtaler Mogens Lange Petersen.


Sund og rask - trods det grønne ben 

Også naturfotografen Vagn Gejl Donskov, der var på pletten lige efter storken var landet, kunne se at benet ikke så ud som det plejede. Men ud over det, bemærkede fotografen kun en ting.
 
”I forhold til de forrige år så Kjeld meget sund og rask ud. Han var ikke beskidt i fjerdragten og i det hele taget virkede han til at have klaret turen godt. Og så er han jo tilbage 14 dage tidligere end i 2021, hvor han landede den 28. marts. Så helt galt kan det jo ikke være"




Kjeld er i god form og nyder at være tilbage i egen rede igen (Foto: Vagn Gejl Donskov)


Der er derfor ingen aktuelle planer om at forsøge indfangning af storken. Håbet er, at Kjeld henover sommeren kommer til at slide isoleringsskummet af sig. Storkene.dk vil dog løbende overvåge situationen og skulle han få problemer med benet, vil man se hvad der kan gøres.
 
I de kommende uger vil flere storke ankomme til Danmark og forhåbentlig vil storkene i både Bækmarksbro og Smedager blive genforenet med deres mager.

Se filmsekvens på Facebook - klik her!

Se storkereden i Bækmarksbro her!
Se storkereden i Smedager her!

 

© Copyright 2024 | Storkene.dk 
Powered by: Webex ApS