Lagt på Storkene.dk den 20. oktober 2019

 
Ikke feriestemning hos Storkene.dk

Mens vores storke nyder vinteren under varmere forhold i enten Afrika eller i det sydlige Europa, er Storkene.dk allerede nu i gang med at forberede sig på storkenes tilbagevenden.

Mange danskere i hele verden har i flere år haft fornøjelsen af at kunne følge med i livet i storkereden i Smedager i Sønderjylland. Dette kamera er blevet et kæmpehit og år for år er der kommet flere seere til. Det kender Lotte Lykke Stendahl fra Storkene.dk alt til, da hun er den der står for at svare de mange spørgsmål og kommentarer der kommer ind via Facebook.

”Det er nærmest at betragte som et realityshow, blot med fugle som deltagere. Der er drama i form af kærlighed, sorg og rivalisering. Men mest af alt er det blot trivielle hverdagssysler i en storkerede. Og sker der noget dramatisk i storkereden, koger det nærmest over på Facebook”, siger Lotte Lykke Stendahl fra Storkene.dk.


Gittermast med kamera ved storkereden i Smedager. (Foto: Lotte Lykke Stendahl Storkene.dk og TV Syd)


Og i 2020 får Lotte Lykke Stendahl formentlig mere at se til. Storkene.dk og TV-Midtvest har nemlig lavet en aftale om, at der skal opstilles et nyt kamera ved storkereden i Bækmarksbro ved Lemvig, sådan at danskerne til næste år også kan følge med i livet hos storkeparret Yvonne og Kjeld. Dermed er der to tv overvågede storkereder i Danmark.

”Ikke blot for storkeinteresserede danskere, er det en stor ting at kunne tune ind på endnu et dansk storkepar. For eksperterne giver det indblik i hvordan storkeparret trives, om der er føde nok til storkeungerne samt om der eventuelt skal gøres noget for at forbedre trivslen”, udtaler en tilfreds formand Jess Frederiksen fra Storkene.dk.

 
Ny bolig på vej til storkeparret

Inden jul skal der dog ske flere ting ved Bækmarksbro. Ikke nok med, at der nu skal opstilles en mast til kameraet, så skal der også opstilles en ny storkerede.

”Vi har indkøbt både gittermaster (en gittermast til tv-kamera og en til storkereden) samt en galvaniseret storkerede til erstatning for den gamle rede. Denne var nemlig udtjent og monteret på en pæl der var vind og skæv. Og i løbet af kort tid går man i gang med konstruktionsarbejdet. Projektet forventes færdiggjort inden jul” siger Lotte Lykke Stendahl, der glæder sig til storkenes ankomst.

Hanstorken fra Bækmarksbro er tilsyneladende en af de storke, der trækker til Sydeuropa for at overvintre hvilket er godt nyt. Storke der blot trækker til Frankrig, Spanien eller Portugal for at overvintre, har større chance for at overleve trækket, end dem der flyver helt til Øst-og Sydafrika.

”Vi satser på, at storkeparret dukker op igen i marts eller april. Storke er altid tro mod den rede de yngler på og kommer – med mindre der tilstøder dem noget på trækket – altid tilbage til reden. Så jeg ser derfor frem til ekstra travlhed, når der til foråret er to tv-overvågede danske storkereder at holde styr på” slutter Lotte Lykke Stendahl.


Storkeparret i Bækmarksbro på deres gamle rede. Til foråret lander de på en ny og frisk redes, som vist til højre. (Foto: Vagn Gejl Donskov og Storkene.dk)

Udover ovennævnte projekter, arbejder Storkene.dk på at få set nærmere på, om der er brug for at forbedre fødegrundlaget ved hjælp af etablering af flere paddevandhuller i området omkring storkereden. Derudover er det planen, at der bliver etableret et permanent storkevenligt høslet af engene omkring storkereden.

Danmark havde i 2019 ynglende storkepar i Smedager, Gundsølille og Bækmarksbro. Forventningen er, at den drastiske fremgang for storkebestanden i det Nordvestlige Europa, smitter af på Danmark i de kommende år.
 
 
 

© Copyright 2020 | Storkene.dk 
Powered by: Webex ApS