Lagt på Storkene.dk 28. marts 2022

 
Storken har fat i Sønderjylland

 
Den hvide stork har i den grad fået fat i Sønderjylland og allerede nu er flere sønderjyske storkereder indtaget af storke.
 
Annika er nok en af de mest kendte storke i Danmark. Hun dannede fra 2014 par med hanstorken Tommy i Smedager. Men efter Tommy omkom i  starten af maj 2020 og reden i Smedager blev overtaget af et nyt storkepar, måtte hun i 2021 på jagt efter både en ny mage og en ny bolig. Begge dele fandt hun i den sønderjyske landsby Rens, hvor hun forrige år ynglede med en hanstork fra Skåne. Nu ser det ud til, at Annika igen skal på jagt efter en ny rede. Storkereden i Rens er nemlig overtaget af et helt nyt storkepar.
 
”For et par uger siden ankom en hanstork til Rens, hvor han indtog byens storkerede. Han har passet godt på den og jaget andre hanstorke væk fra reden. Men søndag morgen landede en stork, som han bestemt ikke havde i sinde at smide ud. Tværtimod blev storken taget vel imod og der gik ikke længe inden de to storke fattede så meget sympati for hinanden, at de gik i gang med at parre sig. Hunstorken er ringmærket og det er derfor helt sikkert ikke Annika, da hun ikke bærer ring. Ringmærkningen viser, at den nye hunstork stammer fra Skåne ”, siger Mogens Lange Petersen fra Storkene.dk.



Det nye storkepar i Rens (Foto: Iver Hansen)

 
Hvad betyder det så for Annika og hendes skånske mage Alfred? Ifølge Mogens Lange Petersen kan der nu udspille sig flere scenarier.
 
”Hvis den gamle skånske hanstork ankommer i løbet af nogle uger, kan han muligvis smide det nye storkepar ud af reden – og eventuelt overtage hunstorken. Sker det, vil han smide eventuelle æg ud af reden. Hvis Annika kommer først vil hun også kæmpe for at indtage reden, men vil formentlig give fortabt mod de to nye storke og må så finde en ny rede at slå sig ned på. Uanset hvad, så er der bestemt lagt op til et nyt drama for den gamle hunstork Annika”.
 
Mogens Lange Petersen mener dog, at der er reder nok at slå sig ned på.
 
”Storkene.dk har jo etableret en veritabel mur af storkereder langs grænsen til Tyskland og der er derfor aldrig langt til den næste rede.  Sidste år besøgte storkeparret Annika og Alfred ofte storkereden i St. Jyndevad, der ligger blot nogle få kilometer øst for Rens. Den kan de godt huske og derfor er det ikke helt usandsynligt, at valget falder på denne rede i 2022 – hvis da ikke reden i Rens generobres”.
 
”I det hele taget er der nu så meget grøde i storkebestanden, at det hele bare bliver mere og mere uforudsigeligt. Den fremdrift vi ser i storkebestanden lige sydvest for Danmark, sætter sig nu også hos os.  Vi vil fremover se, at storkene ofte rokerer rundt med skiftende mager i nye reder. Og det er i bund og grund et sundhedstegn – og et tegn på, at storken i Vesteuropa trives og at der er langt flere storke end tidligere. Derfor vil jeg mene, at vores strategi omkring opstilling af storkereder på nøje udvalgte lokaliteter er godt timet”.

 
Flere storke er på rederne

I Smedager er Connie og Clyde igen forenet. Fredag eftermiddag ankom Connie og der gik ikke længe inden parringerne blev indledt. Her kan det forventes, at der bliver lagt æg om 8-10 dage. 

Lørdag ankom en hunstork til den sønderjyske by Bjerndrup. Det er samme stork som der holdt til i reden i 2021. Hun er ringmærket og vi ved derfor, at hun stammer fra Hemmestorp i Skåne. Om det nu er hende der er taget til Rens, er vi i skrivende stund ved at undersøge. 
 
I storkereden i Broderup har der været en del besøg af storke i år, men endnu er parret fra forrige ikke ankommet. Sidste år ankom den første stork den 1. april og magen den 27. april. I Flynder ved Lemvig venter hanstorken Kjeld på magen Karla, som han dannede par med i 2021.
 
På Sjælland er der i skrivende stund endnu kun det gamle storkepar i Gundsølille ved Roskilde. Her er der endnu ikke æg i reden.  For en uge siden ankom dog to storke yderligere til området, som dagligt kan ses ikke langt fra Gundsømagle.


Storkeparret Connie og Clyde i Smedager (Foto: TV Syd / Storkene.dk)

 
Langt de fleste storke ankommer dog først i april måned og ankomsterne af ynglestorke kulminerer først fra medio til ultimo april. De storke vi ser ankomme her i marts måned er overvejende storke der har overvintret på den iberiske halvø, mens de storke der ankommer  medio april har overvintreret i de østlige og centrale dele af Afrika.

Et storkepar skal have etableret sig som fast par senest den 10. maj, hvis det skal lykkes dem at få unger på vingerne. 


Læs mere om de danske storkepar her!
 

© Copyright 2024 | Storkene.dk 
Powered by: Webex ApS