Storkebestanden er endelig i fremgang


Storkebestanden i landende sydvest for Danmark og i Skåne, har i det seneste årti været inde i en rivende udvikling. I 2019 gav det sig udslag i et nyt storkepar i Bækmarksbro (Flynder). I 2020 blev til hele 4 nye par og forventningen er, at trenden forsætter de kommende år, med flere nye bosætninger.
 
På denne side kan du læse om de registrerede danske storkepar i 2020.
Ida og Emil i Gundsølille - Danmarks ældste storkepar

Første ynglende storkepar på Sjælland siden 1965


Storkeparret Ida og Emil har ynglet på Sjælland siden 2004. I de første tre år var de på en rede i Hvedstrup og senere flyttede de til Gundsølille, hvor de siden 2007 har ynglet på en gartneriskorsten.

Begge storke er fra 1997 og er ved at være i deres livs efterår. 
 
Ida og Emil stammer fra det skånske storkeprojekt og trækker ikke bort om vinteren. Derfor bliver de fodret i de kolde vintermåneder. Deres unger trækker derimod alle bort mod syd i august og september.
 
Storkeunger med storkemor, der passer godt på dem!
(Foto Karina Christensen)

 

____________________________________________________________________________________________

Susanne og Poul i Ganløse

Første vilde storkepar på Sjælland siden 1965
 
I slutningen af april kom et storkepar til et område lidt vest for Tåstrup. I starten af maj forsøgte parret sig med at bygge rede på en høj lysmast på genbrugspladsen i Høje Tåstrup. Tåstrup Kommune opsatte hurtigt en storkerede på stedet og reden blev indtaget, hvorefter storkene parrede sig. Efter et par dage blev de dog skræmt væk af måger, der ikke lod storkene i ro.
 
De slog sig herefter ned på en storkerede på Svinemosevej i Ganløse, hvor de fortsatte parringerne og blev sammen hele sommeren, dog uden at få unger.


Storkeparret fotograferet i Ganløse i juni 2020.   (Foto: ©Hans Skov)
 
Både hun-og hanstorken er danske og stammer begge fra reden i Gundsølille. De er dermed søskende, men af to forskellige kuld. Hunstorken Susanne er fra 2017 og dermed kønsmoden, mens hanstorken er fra 2018 og dermed først kønsmoden i 2021.
 
Storkeparret blev på stedet hele sommeren og forventes at komme tilbage i foråret 2021.Find vej her


____________________________________________________________________________________________

 


Storkene i Smedager

Skiftende storke i Smedager

Først kom hanstorken Karlsson til Smedager i november  2011, hvor han overvintrede. I april fik han magen Annika, der ynglede sammen til 2014, hvor Karlsson forlod Smedager til fordel for Owschlag Norby ved Rendsborg. 


Storkefamilien set fra kameraet (Foto: ©TVSyd/Storkene.dk


Annika fik sig derfor en ny mage i april 2014. Det var en hanstork fra Slesvig Holsten (Tommy), som indtil 2020 var hendes faste partner. I maj 2020 omkom Tommy imens parret havde æg i reden. Annika blev fordrevet af et nyt storkepar, der har fået navnene Bonnie og Clyde, der ynglede succesfuldt i 2020.

For at se livestream fra storkereden - Klik her
 

Find vej her
____________________________________________________________________________________________


Storkeparret Yvonne og Kjeld

Det nordvestligst ynglende storkepar i Europa
 

På toppen af en pæl med udsigt til Flynder Ådal, finder du storkereden hvor storkeparret Yvonne og Kjeld bor. Det er i skrivende stund (november 2020), den nordvestligste beboede storkerede i Europa, 

Ikke siden 1963, har der ynglet storke i Bækmarksbro. Hanstorken stammer fra Nedersaksen i Tyskland. Hunstorken er ikke ringmærket og derfor kender vi ikke hendes oprindelse. 

Parret har ynglet med succes siden april 2019. 

Hanstorken Kjeld set fra kameraet (Foto: ©TV MidtVest/Storkene.dk


For at se Livestream fra storkereden i Bækmarksbro i ynglesæsonen - Klik her

Find vej her

____________________________________________________________________________________________
 

Storkeparret Peter og Jytte i Enslev

Første storkepar siden 1955
 

I Enslev på Djursland slog et nyt storkepar sig ned i april 2020. Det er det første af slagsen i denne by siden 1955 og ikke siden 1965 har der ynglet storke på Djursland. Ingen af storkene er ringmærket, så man kender ikke deres oprindelse.


Storkeparret under parring lige efter deres ankomst. 
(Foto: ©Peter Staunsbjerg)


Storkeparret yngler på en rede på Kanalvej lige overfor forsamlingshuset i Enslev. 

Storkeparret fik 2 unger, der dog døde lige efter de kom ud af ægget. Parret blev på reden og i området helt til august og forventes at komme tilbage til reden i foråret 2021.


Find vej her

____________________________________________________________________________________________


Storkeparret i Eggebæk / Broderup

Nyt sønderjysk storkepar

I 2020 er der opsat to nye storkereder i Sønderjylland. Først blev der opstillet en storkerede i Eggebæk, som hurtigt blev indtaget af en enlig hunstork. Efter et par uger alene på reden, fik hun sig en mage fra Slesvig Holsten. Storkeparret gik igang med hyppige parringer på reden, men efter et stykke tid tog parret ophold i nabobyen Broderup. 


Storkeparret på reden i Broderup. En stork ligger på æg. 
(Foto: ©Hans Skov)


Her blev der opstillet en storkerede som storkeparret straks indtog. Der blev lagt et æg, men efter 14 dages rugning, opgav det unge storkepar deres yngleforsøg og forlod reden. Efter at have været borte i en uge, kom parret tilbage til reden igen og rugede lidt på ægget, inden de igen forlod reden.

Det er derfor meget usikkert om storkene igen indtager reden i foråret 2021 for at yngle.


Find vej her 

© Copyright 2021 | Storkene.dk 
Powered by: Webex ApS