Lagt på Storkene.dk 1. maj 2023
Storkepar nummer 7 er landet - udsigt til 10 ynglepar på landsplan
Aabenraa By er ny ynglelokalitet for et storkepar – men om de bliver, afhænger af hvor meget forstyrrelse der bliver,
Den 30. april ankom et storkepar til Aabenraa, hvor der i nogle år har været rejst en storkerede i byens sydlige del. Storkereden ligger ud til naturområdet Bønderengene, der er en del af et større natur- og klimaprojekt vest for selve Aabenraa by.
Parringer indledtes umiddelbart efter ankomsten søndag den 30/4.
(Foto: Eva Jessen)
Storkeparret har parret sig flere gange og bygger videre på reden, hvilket er et godt tegn. Gør det de, er det fordi, de gerne vil blive. Men beliggenheden af reden er en meget stor udfordring. Reden ligger nemlig placeret i forbindelse med en offentlig vej, der bruges rekreativt af mange borgere i Aabenraa. Da storkeparret er helt nyetableret, har de ifølge storkeeksperten Hans Skov brug for ro.
"Man bør holde en afstand på 50-75 m fra en storkerede med et nyt par i. Så længe man holder denne afstand, så vil storkene ikke blive stressede. Hvis man kommer for tæt på en storkerede med storke i, så vil storkene strække hals, og det er et tegn på, at man ikke skal gå tættere på, for ellers vil storkene sandsynligvis flyve af reden. Og ingen er vel interesseret i at være årsagen til, at storkene forlader en rede, de er ved at knytte sig til."
"Man skal huske på, at uden for Europa er det livsnødvendigt for en stork at holde stor afstand fra mennesker, da storken efterstræbes mange steder både i Mellemøsten og i Afrika. Når storkene, få uger før de ankommer til Danmark, har været i sådanne områder, så er de ekstra årvågne ved ankomsten til Danmark. For få uger siden var der optræk til et storkepar i St. Brøndum i Himmerland, men de fortrak, da der var alt for meget forstyrrelse omkring reden.”
Storkeparret raster på Bønderengene (Foto: Lone Gabelgaard)
Naturfotograf råder til respekt for storkene
Amatørnaturfotografen Lone Gabelgaard har været forbi storkeparret, og hun kan konstatere, at storkeparret ikke er ringmærket.
”Jeg har et kamera, hvor jeg på en meget lang afstand kan tage knivskarpe fotos. Derfor er jeg på god og sikker afstand af storkene, når jeg fotograferer og er med til at dokumentere fuglenes ophav, såfremt de er ringmærkede. Men jeg må sige, at jeg ofte oplever folk, der forsøger sig med fotos med en Smartphone, og de skal jo meget tæt på storkene, for at man i det hele tage kan se, at der er tale om storke. Det er noget, der kan forstyrre storkene, så nyd storkene på afstand og respekter, at de store fugle skal have fred her i starten,” udtaler Lone Gabelgaard.
Der er nu opstillet et midlertidigt advarselsskilt før storkereden. Dette midlertidige skilt bliver forhåbentlig udskiftet til et permanent skilt, som det Tønder Kommune har opstillet ved Ubjerg.
De midlertidige anvisninger der er opsat i Aabenraa.
(Foto: Lone Gabelgaard)
Skiltet er fra Ubjerg og opsat af Tønder Kommune
(Foto Jørgen Popp Petersen)
Lykkes det for storkene at finde sig til rette og falde til ro, er der udsigt til hele 7 ynglende par storke alene i Sønderjylland, og på landsplan ser det ud til, at der i år vil være 10 ynglepar.
Der er dog ikke for sent at få dannet nye storkepar. Skal et storkepar lykkes med yngel, skal de have dannet par og indledt ynglen senest den 10. maj.
Sønderjylland:
Kliplev - ny ynglelokalitet
Ubjerg – ny ynglelokalitet
Jejsing - ynglelokalitet fra 2022
Rens - ynglelokalitet fra 2021
Smedager - ynglelokalitet fra 2012
Broderup - ynglelokalitet fra 2021
Aabenraa, Bønderengen – ny ynglelokalitet
Ramten - ny ynglelokalitet
Revn - ny ynglelokalitet (havde også et ikke-ynglende par i 2022
Vestjylland:
Flynder ved Lemvig - enlig stork på reden - ynglelokalitet fra 2019
Sjælland:
Gundsølille - ynglelokalitet fra 2007 (har ynglet på Sjælland siden 2004)