Lagt på Storkene.dk den 1.april 2021


Første storkepar bosætter sig på "grænsemuren"

Onsdag formiddag slog et storkepar sig ned i den lille sønderjyske by Uge.

Parret var en del af en flok på fem storke, der trak op fra Tyskland tirsdag og mens de andre storke fløj videre, valgte to af dem at slå sig ned på reden og skred straks til parring. De har hele onsdag eftermiddag parret sig gentagne gange.
 
Uge har ikke haft ynglende storke siden 1998, men det lader til, at indbyggerne nu igen skal til at vænne sig til lyden af knebrende storke.

Storkeparret yngler på en storkerede, der indgår i det redeopsætningsprojekt som Storkene.dk har gennemført i den forgangne vinter. Et projekt vi har kalder "grænsemuren", idet vi har opsat og nyistandsat en lang række reder langs den dansk-tyske grænse. Storkereden i Uge er placeret hos familien Jepsen. Den blev lavet af Jesper Leegaard fra Storkene.dk den 13. februar i år. 

Storkeeksperten Hans Skov fra Storkene.dk var onsdag aften i Uge for at overvåge storkeparret. Han har set flere parringer og har også fået set, at hunstorken bærer en tysk ring, der viser at hun stammer fra den lille by Bevern i Nedersaksen. Det er cirka 400 kilometer fra Uge. Hannen bærer ingen ring og derfor er hans ophav ukendt. 

"Det er en stor dag. Vores tanke med opstillingen af de mange storkereder ved grænsen var netop at tiltrække storke fra den stødt voksende nordtyske og hollandske storkebestand. At vi allerede nu her i slutningen af marts kan sætte flueben ved at have et ynglende storkepar på den første af de nye storkereder, er virkelig noget der luner", udtaler Hans Skov.Giv storkeparret fred

Hans Skov minder om, at storkereden står på en privat grund. Både af hensyn til storkeparret og til privatlivets fred, skal man holde sig på afstand.

"Unge storke skal lige vænne sig til de nye omgivelser. Derfor henstiller jeg til, at besøgende i byen udviser tilbageholdenhed og ikke går på fotojagt. Giv dem nu fred"Storkeparret i Uge onsdag aften (Foto: Hans Skov)


Om alt går vel vil det første æg blive lagt om en god uges tid.

I Smedager, Bækmarksbro og Ganløse venter storkehanner stadig på deres mager. I Enslev på Djursland og i Broderup i Sønderjylland, venter man stadig på de storkepar, som sidste år ynglede der. I Gundsølille på Sjælland har det gamle storkepar nu lagt æg. 
 
Der er dog stadig cirka 35 dage til at bygge op med flere danske ynglende storkepar. Som en tommelfingerregel skal storke nå at danne par senest den 10. maj hvis de skal have succes med at få unger på vingerne.

Sidste år husede Danmark 7 ynglende par storke og forventningen er, at tallet ikke bliver lavere i år.

For yderligere information:


Hans Skov – tlf. 21 60 72 95
Jesper Leegaard - tlf. 25 65 86 90

 
 

© Copyright 2021 | Storkene.dk 
Powered by: Webex ApS