Lagt på Storkene.dk 25. april 2022Storken er tilbage som ynglefugl ved Ribe

Siger man Ribe, kommer storken straks på nethinden hos mange danskere.
 
Ikke siden 2004 har der dog været ynglende storke i Ribe. Uagtet dette, har man gjort meget for at tiltrække storke og hvert år har storkelauget i Ribe nærmest rituelt vedligeholdt byens storkereder i håbet om at tiltrække et storkepar. Selvfølelsen af at være en storkeby har været strengt håndhævet i Danmarks ældste by, der i 1930´erne husede op til 34 storkepar.
 
I år lader det dog til, at forbandelsen brydes. Et storkepar har slået sig ned lige sydvest for Ribe i landsbyen Øster Vedsted, der ligger blot et par kilometer fra centrum af Ribe. Storkeparret har slået sig ned på en rede opstillet på en pæl. De er i færd med at bygge på storkereden og parrer sig regelmæssigt. Storkene ankom til reden den 20. april. 

Det er noget der glæder Thorvald Andersen, der har udsigt til storkereden - samt udsigt til at være storkevært.

"For 20 år siden opsatte jeg reden og i samtlige 20 år har jeg håbet på, at reden blev beboet af storkepar. Derfor er det stort for mig og min kone. Vi kan næsten ikke lade være med kigge ud til dem og glædes ved at se storkeparret flyve til og fra reden og se dem gå i vores have".

"Vi vil gerne vide mere om storke og derfor ser vi meget frem til at samarbejde med Storkene.dk om rollen som værter for et storkepar", siger en glad Thorvald Andersen.Storkeparret på reden i Øster Vedsted (Foto: Thorvald Andersen)Bliver storkeparret?
 
Da storkeparret nu har været på reden i 5-6 dage, er der mulighed for, at de bliver. Men meget kan endnu gå galt. Storkeeksperten Jesper Leegaard fra Storkene.dk skal derfor nu besøge Thorvald Andersen, som skal rådgives i hvordan det er at have et storkepar boende og hvad man skal tage sig i agt for. Han vil ligeledes observere storkeparret og deres adfærd.

”Endnu er det dog langt fra sikkert, at storkeparret bliver. Det er med stor sandsynlighed unge storke, der nu skal forsøge sig som ynglefugle for første gang. Og det kikser desværre ikke sjældent for de utrænede storke. Får de blot en unge på vingerne i deres første yngleår, vil det være at betragte som en succes. Så vil storkeparret nemlig komme tilbage for at yngle i de efterfølgende år”, udtaler Jesper Leegaard fra Storkene.dk.
 
”Dette første storkepar siden storken uddøde som ynglefugl i Ribe i 2004, kan meget vel vise sig, at være den spæde start på en ny æra for storken i Ribe. Flere faktorer tæller her. For det første er tilbagegangen i storkebestanden vendt til en stor fremgang. Storken genindvandrer derfor i disse år til Danmark fra Nordvesteuropa samt Sverige. Det er en proces der tager tid. Dernæst tiltrækkes storke til lokaliteter med andre storke. Det ser vi tydeligst i Sønderjylland, hvor vores forening bevidst forsøger at tiltrække storke langs den danske side af grænsen til Tyskland. Dette gøres via af opstilling af storkereder på lokaliteter der egner sig for storken”.


Derfor er forventningen, at flere storkepar vil følge efter i de kommende år.
 
Der kan dog stadig nå at tilkomme flere ynglende storke i indeværende år. Hvis et storkepar skal lykkes med at få unger på vingerne, skal de som udgangspunkt have dannet par og indledt yngel senest den 10. maj.  

I skrivende stund er der beboede storkereder her:
 
Gundsølille, Sjælland: 1 par med æg
Smedager, Sønderjylland: 1 par med æg
Broderup, Sønderjylland: 1 par uden æg (det tidligere par er fordrevet)
Rens, Sønderjylland: 1 par med æg
Jejsing, Sønderjylland: 1 par uden æg
Revn, Djursland: 1 par uden æg 
Øster Vedsted ved Ribe: 1 par uden æg 
Bækmarksbro, Vestjylland: Enlig hanstork (Kjeld)

 
 
Giv storkene fred
 
Som altid skal man huske på, at nyetablerede storkepar skal have fred. Ønsker man at opleve storkene skal man derfor holde afstand og respektere både storkepar og den private ejendomsret. Storkeparret observeres bedst fra Øster Vedstedvej hvis man opholder sig mellem nr. 74 og 78 og ser i retning nord.


Storkeeksperten Jesper Leeegaard (tv) og Steen Klaaby.

 
Se flere fotos fra Øster Vedsted her!

 

© Copyright 2022 | Storkene.dk 
Powered by: Webex ApS