Lagt på Storkene.dk  15. september 2021 





Sejtrækkeren Michaela
 

Storken Michaela fra Gundsølille ved Roskilde, som sammen med tre andre storke i den forgangne sommer fik påmonteret en GPS tracker, viser sig at være en både hurtig og meget dygtig trækfugl. På blot tre uger er hun nået fra Gundsølille til Luxor i Ægypten, hvilket i sig selv er noget af en bedrift. Noget andet er, at hun modsat de fleste storke, der helst trækker over land og dermed undgår lange stræk over åbent hav, har vist os det stik modsatte. Michaela er nemlig ikke en doven stork – hun tager det seje træk og har vovet at flyve over åbent hav.

”Da Michaela nåede til Tyrkiet, forventede vi at hun trak over Bosporus Strædet ved Istanbul ind i den asiatiske del af Tyrkiet. Bosporus Strædet er meget smalt og nemt at forcere. Men Michaela tog en genvej direkte over Marmarahavet og sparede dermed mange timers flyvning” siger Mogens Lange Petersen fra Storkene.dk.
 
Der er dog tale om en genvej, som ifølge Mogens Lange Petersen langt fra er ufarlig for storke.
 
”Storken er en fugl, der trækker på termikken, præcis som vi kender det fra en svæveflyver. Uden termik, taber man højde og må lande. Over havet er der bare meget mindre termik end over landjorden og da en stork ikke bare lige kan lande på vandet, skal der kæmpes med mange vingeslag og dermed bruges enorme ressourcer på at forcere åbent hav”


Michaela ses her under påsætning af GPS (Foto: Merete Carøe)


Heldigvis klarede Michaela turen og er meget hurtigt kommet videre gennem Tyrkiet, Syrien, Israel og Jordan og er nu i Afrika. Mandag var hun i Nildalen lige nord for Luxor i Ægypten.
 
Hun er ikke alene på turen, men er formentlig kommet ind i en flok af garvede storke, der kender smutvejene. De fleste storke trækker over Libanon, hvor storke skydes i stort tal. Men Michaela fløj en bue udenom Libanon og tog turen tværs igennem Syrien og holdt sig dermed borte fra farlige Libanon.
 
”Ægypten er dog formentlig ikke det endelige mål for hendes lange rejse og er vi heldige, kan vi følge hende hele vejen til Sydafrika”.
 
Det paradoksale ved Michaela er, at hendes forældre end ikke trækker bort om vinteren. Storkeparret stammer fra et opdræt i Skåne og overvintrer på reden i Gundsølille og hos Dansk Ornitologisk Forening (DOF) har de altid været at betragte som ”tivolistorke” hvis halvdovne unger formentlig blot trak til Spanien. Men Michaela har bevist, at hun i alle tilfælde ikke er hverken doven – eller en tivolistork, men en rigtig sej langdistancetrækker.
 
Selv franske storkekendere har lagt mærke til den danske stork Michaela og i fugleblogge på internettet, roses hun for sit mod og sin hurtighed.
 

 Kortet viser Michaelas rute gennem Mellemøsten (Foto: Movebank)

 

Vilde jyske storkeunger trækker til Spanien
 
De tre andre ungstorke med GPS kommer fra to reder i Sønderjylland.
 
To af storkene, Simba og Findus, kommer fra storkereden i Broderup ved Tinglev. Simba og Findus er nu i Spanien, der efter al sandsynlighed er målet for deres rejse. Den iberiske halvø har nemlig udviklet sig til et hotspot for overvintrende vesteuropæiske storke. Storkeparret i Broderup er ikke ringmærkede og deres ophav kendes derfor ikke, men parret er at betragte som et vaskeægte vildt storkepar.

I skrivende stund opholder hunstorken Simba sig på en losseplads ved Toledo syd for Madrid og hanstorken Findus er på en stor losseplads i udkanten af Madrid i Salmedina. Om de ender på samme lokalitet vil de næste dage vise. Lossepladser betragter storke, glenter og gribbe som rene tagselvbord og flokkes i tusindtal om de spanske åbne spanske lossepladser. 
 
Den sidste ungstork med GPS hedder Christian og kommer fra storkereden i Rens. Her er hunnen i storkeparret Annika (der tidligere ynglede i Smedager ved Tinglev) og hannen er Alfred, der stammer fra storkeopdrættet i Skåne. Men ligesom Michaela, viser GPS projektet, at der her er tale om storke, der trækker mod øst og dermed tager turen hele vejen til Afrika. Christian er i skrivende stund i Tyrkiet ikke langt fra Istanbul. Her har han opholdt sig på samme lokalitet i tre dage, hvilket kan give anledning til bekymring, idet han burde være videre nu. Senderen har leveret signal fra præcis samme position i to dage og har forbindelse til mobilnettet. Dette følger vi op på over weekenden. 



 Kortet viser trækruten for Christian, Findus og Simba (Foto: Movebank.org)


 ___________________

Hvis du vil følge storkene
 
Er man interesseret i at følge de fire danske storke med GPS, kan det gøres på flere måder.
 
På PC: 
Movebank.org 
 
Til smartphones anbefales Animal Tracker: 
https://apps.apple.com/us/app/animal-tracker/id813629500




 

© Copyright 2024 | Storkene.dk 
Powered by: Webex ApS