Lagt på Storkene.dk den 1. maj  2021
 

Godt vejr gav nye storke til Danmark

Storkene er de sidste par dage væltet ind over grænsen fra Tyskland. Det skyldes det lidt bedre vejr, som hjælper storkene på vingerne. Forhåbentlig vil der indenfor de næste 10 dage dukke mager op til de ventende storke i Flynder ved Lemvig, Enslev ved Grenå samt i Ganløse nordvest for København.  
 
Men i Sønderjylland er der ikke mangel på storkepar. Hunstorken Annika,  der ankom i sidste weekend, har allerede fundet sig en mage og et hjem i St. Jyndevad. De prøvede ganske vist reden af i nabobyen Rens, men siden onsdag er de flyttet permanent til St. Jyndevad.  Der er derudover ankommet et storkepar mere, som har indtaget storkereden i Broderup. Begge storkepar yngler på reder der er opstillet i det vi kalder ”grænsemuren” af storkereder.


Storkeparret i St. Jyndevad   (Foto: Hans Skov)
 Storkeparret i Broderup   (Foto: Hans Skov)


Storkeparrene er nu faldet helt til ro og er ved at forberede sig på æglægningen, der formentlig finder sted indenfor de næste 4-6 dage.
 
Herunder en kort beskrivelse af de to nye storkepar.
 

 
St. Jyndevad

 
Hanstorken har en kendt oprindelse. Han stammer fra Stänkelösa i Skåne, er ringmærket med ringnummer 2294 og er opvokset i en rede hos Berith Cavallin i 2017. Siden han trak sydpå er han kun spottet en enkelt gang. Det var ved Magleby på Langeland den 12. august i 2017 under trækket mod syd.  Reden i St. Jyndevad befinder sig godt 300 km i fugleflugtslinje fra Stänkelösa.
 
Med sin alder på 4 år, er det formentlig første gang han forsøger sig som ynglefugl.
 
Hunstorken er kendt. Det er Annika, der fra 2012 til 2020 ynglede i Smedager.
 
Vi ved at det er Annika, da hun sammen med den skånske mage flere gange har besøgt reden i Smedager. Her har hun helt hjemmevant spist af de fisk Benny lægger ud til sine storke. De første par dage var Annika endog meget insisterende på at tage reden i Smedager tilbage. Dette lykkedes dog ikke.
 
Efter at have mistet magen i maj 2020, mistede hun samtidig storkereden, der måtte overgives til storkeparret Bonnie og Clyde. Hendes oprindelse og alder er ukendt, men hun er formentlig en ældre fugl på mindst 12 år.


Familien Skjærbæk Jørgensen får overrakt fisk og fryser
af Mogens Lange Petersen (Foto: Brian S. Jørgensen)

 

Det er ikke første gang hun er mage med en svensker. Fra 2012 indtil 2014 dannede hun par med Karlsson. Han mistede dog tålmodigheden i marts 2014 og drog til Owschlag Norby ved Rendsburg, hvor han fandt sig både en rede og en mage. Fra 2014 til 2020 var det så Tommy der var den trofaste mage.
 
Efter en pause uden unger i 2020, er det nu håbet, at 2021 bliver året hvor Annika igen får unger på vingerne sammen med sin skånske mage.
 
Reden blev i øvrigt besigtiget af Jesper Leegaard i programmet Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed” på TV Syd. Her gav Jesper storkeboligen i St. Jyndevad 3 stjerner – med muligheden for en opgradering til næste år når fødeunderlaget forbedres i form af etablering af en 1ha stor lavvandet sø lige ved storkereden.
 
For at optimere mulighederne for at storkeparret får unger på vingerne, er der nu leveret en fryser med fisk til storkeværten Brian Skjærbæk Jørgensen. Brian har, sammen med familien,  takket ja til at støtte storkeparret med udlægning af fisk til Annika og hendes skånske mage.

Sidst St. Jyndevad havde ynglende storke var i 1987. Det var på gården Ny Østerholm, hvor et par fik tre unger på vingerne. Siden da har der ikke været faste storkepar.
 

 
Broderup

 
Storkeparret her har begge ukendt oprindelse og alder idet ingen af dem bærer ring. De virker dog begge tillidsfulde og den ene af storkene har fra starten af ankomsten spist af de fisk, som Claus og Monika Jakobsen lægger ud til dem. Allerede her fredag den 30. april er begge storke set æde af fiskene.
 

Mogens Lange Petersen afleverer fisk og fryser til 
familien Jacobensen i Broderup (Foto: Christina Jacobsen)Broderup havde et storkepar i 2020, som dog var meget urutinerede. Der blev lagt et æg som parret rugede på i 14 dage, hvorefter de forlod reden. De kom dog tilbage efter en uge og rugede lidt videre på ægget, men forsvandt så igen. Hanstorken fra dette storkepar var ringmærket og han yngler i 2021 lige syd for grænsen i Risum Lindholm.

Med hjælp fra de lokale, er vi ret sikre på, at 2021 bliver et bedre år for både storkeparret i Broderup samt for det nye storkepar i St. Jyndevad.


Yderligere information om denne nyhed:
Hans Skov – tlf. 21 60 72 95
Mogens Lange Petersen – tlf. 60 52 21 00

 

© Copyright 2021 | Storkene.dk 
Powered by: Webex ApS