Lagt på Storkene.dk 27. februar 2023


Foråret er på vej - storken er kommet til Danmark
 
Den forgangne vinter har budt på flere overvintrende storke i Danmark. På Sjælland har der været hele fem storke, der har valgt at tage ophold i Danmark. Disse tæller derfor ikke med som forårsbebudere.

Men nu er forårsbebuderen over dem alle kommet til Danmark – og det selv om det ikke helt er forår endnu. Det skete mandag klokken 14.45, hvor den første trækkende stork er spottet i Jejsing i Sønderjylland.

Det var storkevært Henning Andresen i Jejsing, der kunne se storken på familiens storkerede, der netop var klargjort søndag.


Storken på reden mandag eftermiddag (Privatfoto).


I 2022 blev de første storke observeret den 12. februar på Lolland og i Sønderjylland. Tidligere ankom storken til Danmark langt senere, og først medio marts kunne man forvente at se storke i Danmark. De tidlige ankomster skyldes utvivlsomt de omfattende klimaforandringer, der gør det muligt for storken at omlægge trækket. 

"De storke vi ser nu, er individer, der har opholdt sig i det sydvestlige Europa og som trækker mod nord så snart vejret er gunstigt og vinden kommer fra sydvest. Allerede den 2. februar indfandt de første trækkende storke sig på rederne syd for grænsen i Slesvig Holsten", siger storkeeksperten Jesper Leegaard fra Storkene.dk. 
 
”Mange storke er ikke længere væk end i Spanien, Frankrig og Sydvesttyskland, og kan derfor været tilbage i nord på ganske få dage, og vi skal nok vænne os til, at storken ankommer tidligere end vi er vant til".

Storkebestanden i Vesteuropa er vokset ganske gevaldigt de sidste 30 år. Tyskland talte i 2022 i omegnen af 10.000 ynglepar. I 2005 var tallet blot 3651 ynglepar. Værd at bemærke er det, at det er den vestlige bestand der vinder frem, mens den østlige bestand er lettere stagnerende. Overordnet set, er bestanden i Tyskland nu på niveau med 1934.
 
Forbliver vejret i de kommende uger mildt, med en sydvestlig vindretning, kan det forventes, at flere storke vil følge efter. Det primære rykind sker dog først fra slutningen af marts til slutningen af april.

Se kort klip på Facebook af storken på reden her.


 

 

© Copyright 2024 | Storkene.dk 
Powered by: Webex ApS